Business & Finance Τετάρτη 11/11/2020, 15:25
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φως στο τούνελ βλέπει η βιομηχανία του τουρισμού μετά το εμβόλιο

Φως στο τούνελ βλέπει η βιομηχανία του τουρισμού μετά το εμβόλιο

Ελπίδες για γρήγορη ανάκαμψη και ένα πολύ καλύτερο καλοκαίρι γεννά στην παγκόσμια βιομηχανία του τουρισμού η ανακοίνωση της Pfizer ότι το εμβόλιό της είναι κατά 90% αποτελεσματικό. Ο ιδρυτής της Ryanair, Μάικλ Ο’ Λίρι εκτιμά ότι η πληρότητα στις πτήσεις θα φτάσει έως το καλοκαίρι στο 75-80% των προ-κορωνοϊού επιπέδων, ενώ οι τουριστικοί πράκτορες της Βρετανίας διαπιστώνουν αυτή την εβδομάδα εκτίναξη του ενδιαφέροντος για πακέτα ταξιδιών κατά 75%. 

Ο Ο’  Λίρι της Ryanair δήλωσε ότι τα νέα για το εμβόλιο ήταν «η πρώτη ηλιαχτίδα που είχαμε εδώ και 12 μήνες»,  καθώς αναβάθμισε τις προβλέψεις του για την επιβατική κίνηση του επόμενου καλοκαιριού στο 75-80% των προ-κορωνοϊού επιπέδων από το 50-80% που είχε προβλέψει οκτώ ημέρες νωρίτερα. 

«Υπάρχει βάσιμη αισιοδοξία τώρα ότι το καλοκαίρι του 2021 θα επιστρέψει σε κάποιο βαθμό κανονικότητας», είπε σύμφωνα με την Daily Mail στο τουριστικό συνέδριο WTM, που γίνεται ψηφιακά. Η μετοχή της Ryanair αντέδρασε με ράλι σχεδόν 9,5% στα νέα της Pfizer, με τον ίδιο τον Ο’ Λίρι να αρνείται ότι η αντίδραση αυτή ήταν πρόωρη. «Το χρηματιστήριο τείνει να κοιτάζει προς τα μπροστά έτσι και αλλιώς», είπε, υπενθυμίζοντας ότι πέραν των καλών νέων της Pfizer, υπάρχουν άλλα δύο ή τρία εμβόλια που αναμένεται να εγκριθούν στη Βρετανία έως τα Χριστούγεννα.  

Ο Ο’ Λίρι εκτιμά ότι η Ευρώπη θα δει μία «τεράστια ανάκαμψη» στις διακοπές προς τους παραθαλάσσιους προορισμούς, μόλις ο κόσμος νιώσει ασφαλής. «Η κα Ο’  Λίρι ανυπομονεί να επιστρέψει στο Αλγκάρβε (της Πορτογαλίας) και υποψιάζομαι ότι θα βρίσκεται εκεί περίπου 2,5 νανοδευτερόλεπτα αφότου αρθούν οι περιορισμοί», είπε χαρακτηριστικά. «Ειλικρινά, πιστεύω ότι αυτό αντανακλά τα συναισθήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας του πληθυσμού της Ευρώπης». 

Πραγματικά, πολλά ταξιδιωτικά πρακτορεία βλέπουν το ενδιαφέρον για κρατήσεις να εκτινάσσεται ήδη, εστιάζοντας ακόμα και στο διάστημα της Πρωτοχρονιάς, παρά τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων ότι ο κόσμος θα πρέπει να συνεχίσει να τηρεί τα μέτρα. Σύμφωνα με την Daily Mail, το τουριστικό γραφείο Best at Travel είδε το ενδιαφέρον να αυξάνεται κατά 75% σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα και τις κρατήσεις για το Δεκέμβριο να αυξάνονται κατά 33%. Η Explore κατέγραψε αύξηση 71%. 

Πολλοί tour operators έχουν ήδη ακυρώσει τα προγράμματά τους για τα φετινά Χριστούγεννα, με την Tui, για παράδειγμα, να βάζει όλα τα πακέτα διακοπών της για το Λάπλαντ της Φινλανδίας στον «πάγο». 

Η P&O Cruises έχει ακυρώσει όλες τις κρατήσεις έως την επόμενη άνοιξη, όμως εκπρόσωποί της είπαν στην Mail ότι διαπιστώνουν ισχυρή ζήτηση για το 2022. 

Αύξηση του ενδιαφέροντος καταγράφει και η BA, με τον εκπρόσωπο της αεροπορικής να λέει στη Mail: «Γνωρίζουμε ότι οι πελάτες θέλουν να ταξιδέψουν και μετά από αυτά τα ευπρόσδεκτα νέα είδαμε αύξηση στους αριθμούς των ατόμων που ψάχνουν στο σάιτ μας για πτήσεις για προορισμούς όπως το Ντουμπάι, η Φλόριντα και η Νέα Υόρκη. Επίσης είδαμε μεγάλη αύξηση στα νούμερα των πελατών που ψάχνουν για διακοπές στις Μαλδίβες, καθώς και στην Καραϊβική, το Ορλάντο και τα Κανάρια Νησιά για φέτος και τον επόμενο χρόνο». 

Στελέχη της βιομηχανίας του τουρισμού έλεγαν χθες στους Times ότι οι ανακοινώσεις της Pfizer γεννούν επιφυλακτική αισιοδοξία, όμως δεν περιμένουν ότι η βρετανική κυβέρνηση θα επιτρέψει τα ταξίδια έως ότου αρχίσουν οι μαζικοί εμβολιασμοί. 

Ο Ντέρεκ Μουρ, αντιπρόεδρος του Association of Independent Tour Operators, ήταν πιο θετικός. «Η αντίληψη είναι πολύ σημαντική για το κοινό του τουρισμού και τα νέα ότι υπήρξε πρόοδος στο εμβόλιο μπορούν να ανεβάσουν τη διάθεση του κόσμου». 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News