Business & Finance Παρασκευή 12/03/2021, 16:37
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Deutsche Bank: Αύξηση 43% των αποδοχών του CEO για το 2020 και θύελλα αντιδράσεων 

Deutsche Bank: Αύξηση 43% των αποδοχών του CEO για το 2020 και θύελλα αντιδράσεων 

Έντονες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες έχει πυροδοτήσει η δημοσιοποίηση των αποδοχών του διευθύνοντος συμβούλου της Deutsche Bank για το 2020, μια χρονιά κατά την οποία η γερμανική τράπεζα κατέγραψε κέρδη, μετά από χρόνια ζημιών (8,2 δισ. ευρώ σε μια δεκαετία). 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι απολαβές του Κρίστιαν Σούινγκ αυξήθηκαν κατά 46% σε ετήσια βάση πέρυσι, διαμορφούμενες στα 7,4 εκατ. ευρώ, όταν το μεγαλύτερο μπόνους ως ανταμοιβή για τα κέρδη στη χρονιά της πανδημίας σε κάποιες ελάχιστες περιπτώσεις φθάνει έως το 29%. Πέρυσι η τράπεζα σημείωσε κέρδη 133 εκατ. ευρώ, από ζημιές ύψους 5,7 δισ. ευρώ το 2019. 

Ο Σούινγκ γίνεται έτσι ένας από τους καλύτερα αμειβόμενους τραπεζίτες στην Ευρώπη, όταν για παράδειγμα CEO της Barclays αμείφθηκε για το 2020 με το ποσό των 4 εκατ. λιρών (4,65 εκατ. ευρώ), από 5.9 εκατ. λίρες το 2019. 

Αντίστοιχα στην ισπανική Santander η πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος δέχθηκαν μείωση των αποδοχών τους κατά 50%, ενώ στη UniCredit o απερχόμενος CEO της Ζαν-Πιερ Μουστιέ, αρνήθηκε να μην λάβει μπόνους και παράλληλα συμφώνησε να μειωθούν οι αποδοχές του κατά 25%. 

Η ανακοίνωση της Deutsche Bank -κι ενώ η γερμανική τράπεζα έχει δηλώσει ότι τα έσοδά της για φέτος θα είναι οριακά χαμηλότερα-, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από τα εργατικά σωματεία αλλά και από πολιτικά πρόσωπα, σε μια χώρα όπως η Γερμανία, όπου η κοινή γνώμη δεν είδε ποτέ με καλό μάτι τις υψηλές αποδοχές είτε πρόκειται για τον δημόσιο είτε για τον ιδιωτικό τομέα. 

Το εργατικό σωματείο Verdi έκανε λόγο για εξαιρετικά δυσανάλογη αμοιβή, με τον Γιαν Ντούσεκ ο οποίος επιβλέπει τον τραπεζικό κλάδο για το σωματείο, να δηλώνει ότι δεν μπορεί να αυξάνονται οι αποδοχές των υψηλά αμειβόμενων, όταν οι χαμηλόμισθοι δεν παίρνουν σχεδόν τίποτα. «Αυτή η αμοιβή είναι κακή για την εικόνα της τράπεζας και πρέπει να διορθωθεί άμεσα», δήλωσε στο Reuters. 

Από τη μεριά του ο Φάμπιο Ντε Μάσι, μέλος του γερμανικού κοινοβουλίου τόνισε χαρακτηριστικά ότι δεν συνάδει με την εποχή, η Deutsche Bank η οποία έχει ωφεληθεί επανειλημμένως από κρατικά σχέδια διάσωσης, να έχει στήσει ένα κορωνο-πάρτι. 

Το σύνολο των μπόνους της τράπεζας για το 2020, ανέρχεται στα 1,9 δισ. ευρώ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News