Business & Finance Σάββατο 13/03/2021, 16:59
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο «εχθρός» των επιτοκίων Ερντογάν και η συνετή δημοσιονομική πολιτική 

Ο «εχθρός» των επιτοκίων Ερντογάν και η συνετή δημοσιονομική πολιτική 

Τη «μάχη» κατά του πληθωρισμού και τη δημοσιονομική πειθαρχία έθεσε ως προτεραιότητες της κυβέρνησής του ο Τούρκος πρόεδρος, κατά τη διάρκεια xθεσινής του ομιλίας, στη διάρκεια της οποίας προχώρησε σε μια αποκάλυψη. 

Συγκεκριμένα όπως ανέφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του όπου παρουσίασε το νέο πακέτο αναδιάρθρωσης, η κυβέρνηση θα συστήσει μια επιτροπή, αποστολή της οποίας θα είναι η σταθεροποίηση των τιμών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο η επιτροπή αυτή θα ενισχύσει τις προσπάθειες αναφορικά με τον πληθωρισμό που κινείται στο 15%, την ώρα που ο δημόσιος τομέας θα προχωράει σε αυξήσεις των τιμών στοχεύοντας τις τιμές καταναλωτή. 

«Στην κορυφή της ατζέντας μας βρίσκεται η μάχη με τον πληθωρισμό. Ο στόχος είναι να κατασθεί μονοψήφιος, υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι ήδη ένα προειδοποιητικό σύστημα για τις τιμές των τροφίμων έχει αναπτυχθεί σε πρώιμο στάδιο.  

«Συστήνουμε την επιτροπή σταθερότητας των τιμών και πιστεύουμε ότι αυτή η επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν οι υπουργοί  Οικονομικών, Τεχνολογίας και Ενέργειας, θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα στη μάχη κατά του πληθωρισμού». 

Παράλληλα όπως επισήμανε η κυβέρνησή του θα στηρίξει την ανάπτυξη μέσω της παραγωγικότητας, καθοδηγούμενη από τις επενδύσεις, τις προσλήψεις και τις εξαγωγές, αναφέροντας επίσης ότι η αναδιάρθρωση αυτή σχεδιάστηκε με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και μη κυβερνητικών οργανισμών. 

«Θα ενισχύσουμε την ανάπτυξη μέσω της αποτελεσματικότητας και έχουμε στόχο μια εθνική οικονομία, όπου οι εισαγωγές θα μειωθούν και θα προστεθεί αξία στις εξαγωγές», κατέληξε. 

Η ομιλία του Τούρκου προέδρου βοήθησε χθες κάπως την τουρκική λίρα να διαγράψει τις βαριές απώλειες που κατέγραφε έναντι του δολαρίου, στο 1% και στο 7,5540, έχοντας σκαρφαλώσει κατά τη διάρκεια της ημέρας, έως το 7,5940.

Οι εξαγγελίες αυτές του Ερντογάν έρχονται σε μια περίοδο κατά την οποία το τουρκικό νόμισμα δέχεται έντονες πιέσεις, με τους αναλυτές πλέον να εκτιμούν ότι η Τράπεζα της Τουρκίας θα αυξήσει τα επιτόκια από το 17%, στη συνεδρίασή της που είναι προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News