Business & Finance Παρασκευή 12/03/2021, 15:08
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

BofA: Η αμερικανική κυβέρνηση θα δαπανά 879 εκατ. δολάρια ανά ώρα το 2021

BofA: Η αμερικανική κυβέρνηση θα δαπανά 879 εκατ. δολάρια ανά ώρα το 2021

Τα μέτρα στήριξης της αμερικανικής κυβέρνησης και οι αυξημένες δαπάνες για να μετριασθούν οι συνέπειες της πανδημίας στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, θα εκτινάξει τον αμερικανικό προϋπολογισμό στα 7,56 τρισ. δολάρια. Το ποσό αυτό αναλογεί σε κυβερνητικές δαπάνες ύψους 879 εκατ. δολαρίων για κάθε ώρα της τρέχουσας χρονιάς, σύμφωνα με τη Bank of America.

Όπως αναφέρει η εκ των Big Four τραπεζών της Wall Street, η εκτεναμένη αυτή δημοσιονομική πολιτική της Ουάσιγκτον, εγείρει ερωτηματικά αναφορικά με τη βιωσιμότητα του χρέους της αμερικανικής κυβέρνησης και εγκυμονεί τον κίνδυνο να στείλει τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στα ύψη. 

Μάλιστα επισημαίνει ότι υπό αυτό το πλαίσιο αν το δολάριο παραμένει αποδυναμωμένο, τότε οι οικονομικές συνθήκες θα κατασθούν ιδιαίτερα ευάλωτες. 

Οι προειδοποιήσεις αυτές της BofA, έρχονται σε μια στιγμή που ο θόρυβος από την άνοδο των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων σε παγκόσμιο επίπεδο δεν έχει ακόμη καταλαγιάσει, ενώ δύο ημέρες πριν το Κογκρέσο ενέκρινε το νέο δημοσιονομικό πακέτο ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων. 

Η αναστροφή αυτή πορείας των αποδόσεων από τα ιστορικά χαμηλά στα οποία διαπραγματεύονταν, λειτούργησε αποτρεπτικά για τους επενδυτές, γυρίζοντας την πλάτη στους κρατικούς τίτλους χρέους. 

Για του λόγου το αληθές, σύμφωνα με τα στοιχεία της EPFR Global που παραθέτει η Bofa Global Research, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 10 Μαρτίου οι εκροές από την αγορά ομολόγων ανά τον κόσμο ανήλθαν στα 15,4 δισ. δολάρια. Παράλληλα οι επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις ύψους 1,8 δισ. δολαρίων από τις αγορές χρυσού. 

Την ίδια ώρα οι εισροές στις μετοχές έφθασαν τα 31,5 δισ. δολάρια, σε μια εβδομάδα που καταγράφηκε η τρίτη μεγαλύτερη τοποθέτηση στις μετοχές των αναδυόμενων αγορών. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News