Business & Finance Τετάρτη 11/11/2020, 14:18
ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Βρετανία: Πιο ισχυρή ασπίδα προστασίας εναντίον εχθρικών επενδύσεων

Βρετανία: Πιο ισχυρή ασπίδα προστασίας εναντίον εχθρικών επενδύσεων

Σαρωτικό σχέδιο δρομολογεί η βρετανική κυβέρνηση που θα της δίδει τη δυναότητα να παρεμβαίνει δυναμικά στις εξαγορές ενεργητικού της από ξένους επενδυτές, στις περιπτώσεις που θεωρούνται απειλή για την εθνική ασφάλεια. 

Προσχέδιο νόμου που ανακοινώνεται σήμερα θα δώσει τη δυνατότητα κυβερνητικής παρέμβασης σε ένα πολύ μεγαλύτερο εύρος συμφωνιών, όπως ανακοίνωσε το βρετανικό υπουργείο Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής. Θα υπάρχει επίσης πρόβλεψη για επιβολή ποινών και προληπτικές παρεμβάσεις σε συμφωνίες, ένα αμφιλεγόμενο ωστόσο σημείο καθώς εκφράζονται ανησυχίες ότι αυτό μπορεί να αποθαρρύνει τους επενδυτές. Ο νόμος δεν αναφέρεται σε κάποια συγκεκριμένη χώρα, όμως ετοιμάζεται σε μία περίοδο που εκδηλώνονται έντονες ανησυχίες τόσο στη Βρετανία όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη για την ολοένα και μεγαλύτερη διείσδυση της Κίνας σε σημαντικά προγράμματα υποδομών. 

Η προτεινόμενη νομοθεσία καλύπτει τομείς άμυνας, ενέργειας και μεταφορών, μεταξύ άλλων, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να εμποδίσει να εισέρχονται βρετανικές επιχειρήσεις, υποδομές και δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας σε «εχθρικά» χέρια. Επίσης, το υπουργείο διευκρινίζει ότι η νέα διαδικασία θα είναι πολύ πιο αυστηρή απ΄ό,τι είναι σήμερα, επιβάλοντας σαφή χρονικά όρια, εντός των οποίων οι αρμόδιοι υπουργοί θα πρέπει να λαμβάνουν τις αποφάσεις τους. 

«Η Βρετανία παραμένει ένας από τους πιο ελκυτικούς επενδυτικούς προορισμούς στον κόσμο και αυτό θέλουμε να διαφυλάξουμε. Ομως, οι εχθρικοί παίκτες είναι εδώ και θα πρέπει να ξέρουν ότι δεν υπάρχει πίσω πόρτα», ανέφερε ο υπουργός Επιχειρήσεων Αλοκ Σάρμα. 

Μέλη του Συντηρητικού Κόμματος ασκούν ήδη πιέσεις στον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να λάβει μέτρα κατά της ξένης συμμετοχής σε ευαίσθητα για την εθνική ασφάλεια προγράμματα, αναφερόμενα ιδιαιτέρως στην αυξανόμενη επιρροή της Κίνας. Είχαν αντίστοιχα πιέσει τον πρωθυπουργό να απαγορεύσει τη συμμετοχή της Huawei στην κατασκευή των δικτύων 5G, παρά την αρχική απόφαση να επιτραπεί στην εταιρεία να έχει έναν ρόλο. Ανησυχίες έχει προκαλέσει και η ανάμειξη της Κίνας στο βρετανικό πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας. 

Με βάση τις νέες αλλαγές, όσοι δεν συμμορφώνονται με το νέο καθεστώς, θα βρεθούν αντιμέτωποι με πέντε χρόνια φυλάκισης και με πρόστιμα αντίστοιχα με το 5% του παγκόσμιου τζίρου τους ή με 10 εκατ.στερλίνες (13 εκατ.δολάρια). 

Πηγή: Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News