Business & Finance Τετάρτη 11/11/2020, 14:16
ΤΟΥΡΚΙΑ

Ερντογάν: Εγκαινιάζει νέα στρατηγική ανάπτυξης

Ερντογάν: Εγκαινιάζει νέα στρατηγική ανάπτυξης

Σε μία εμφανή αλλαγή ρητορικής ως προς την οικονομική πολιτική, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει μία νέα στρατηγική ανάπτυξης χρηματοδοτούμενη από διεθνείς επενδύσεις, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη αύξησης των αποθεμάτων σε ξένο συνάλλαγμα της κεντρικής τράπεζας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Οι αλλαγές αυτές, όπως είπε, θα προετοιμάσουν την χώρα για μία νέα περίοδο μέσω μεταρρυθμίσεων. 

Τόνισε επίσης ότι οι οικονομικές πολιτικές θα χαραχθούν με βάση τη σταθερότητα των τιμών, αλλά και τη νομισματική και χρηματοοικονομική σταθερότητα, ενώ εμφανίστηκε ανοικτός να συναντηθεί με διεθνείς επενδυτές για να τους ενημερώσει για τις ευκαιρίες που προσφέρει η τουρκική οικονομία. Αναφερόμενος στο τουρκικό νόμισμα, ο Ερντογάν είπε ότι θα πρέπει να τονωθεί η εμπιστοσύνη απέναντι σε αυτό μέσω της αύξησης των αποθεμάτων, ενώ κάλεσε τους Τούρκους να προτιμούν τη λίρα στην αποταμίευσή τους. 

Οσο για την κεντρική τράπεζα, ο Ερντογάν υπενθύμισε ότι έχει καθήκον να καθορίζει τις πολιτικές με βάση τη σταθερότητα των τιμών και ότι τα επιτόκια προκαλούν πληθωρισμό, ενώ εμφανίστηκε αποφασισμένος να μειώσει τον πληθωρισμό σε μονοψήφιο νούμερο. Το θετικό κλίμα άλλωστε στην αγορά, μετά το διορισμό του νέου διοικητή της κεντρικής τράπεζας, όπως είπε, δείχνει ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο. 

Μεταξύ άλλων, ο Ερντογάν ανέφερε ότι στόχος του είναι να ισχυροποιήσει τη δημοκρατία και τις αρχές επιβολής του νόμου, βελτιώνοντας παράλληλα και το δικαστικό σύστημα. 

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News