Business & Finance Πέμπτη 11/03/2021, 20:12
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Προειδοποίηση Τογιόντα προς Apple: «Το αυτοκίνητο δεν είναι εύκολη υπόθεση»

Προειδοποίηση Τογιόντα προς Apple: «Το αυτοκίνητο δεν είναι εύκολη υπόθεση»

Προειδοποίηση στην Apple, που προετοιμάζει την είσοδό της στην αγορά αυτοκινήτου, απηύθυνε ο πρόεδρος της Toyota, Ακιο Τογιόντα: «Υπάρχουν πολλά περισότερα πράγματα να κάνεις στην αγορά πώλησης αυτοκινήτων από το να διαθέτεις απλώς την τεχνολογία για να τα κατασκευάζεις».

«Η αυτοκινητοβιομηχανια καλοσωρίζει τους νεοεισερχομένους, όμως μετά από την κατασκευή ενός αυτοκινήτου, θα ήθελα να τους πω να είναι προετοιμασμένοι να συνεργαστούν με τους πελάτες και να αντεπεξέλθουν σε διάφορες αλλαγές για μία περίοδο περίπου 40 ετών», είναι το μήνυμα που έστειλε ο Τογιόντα. Εξήγησε δηλ. ότι η είσοδος νέων παικτών θα πρέπει να είναι «δίκαιη» όσον αφορά στους καταναλωτές και για το λόγο αυτό θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να αναλάβουν ευθύνη για ολόκληρο τον κύκλο ζωής των αυτοκινήτων τους, από τη συντήρηση έως την πιθανή διάλυση».

Παρότι η Apple θα χρειαστεί τουλάχιστον πέντε χρόνια για να κατασκευάσει το ηλεκτρικό όχημα αυτόνομης οδήγησης που έχει σχεδιάζει, η εταιρεία έχει προκαλέσει αναταράξεις στον χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας καθώς έχει προσεγγίσει διάφορες αυτοκινητοβιομηχανίες ως πιθανούς συνεργάτες για από κοινού κατασκευή του αυτοκινήτου της.

Είναι επίσης γεγονός ότι η είσοδος της Apple στην αγορά αυτοκινήτου έχει πυροδοτήσει ανησυχίες μεταξύ των καθιερωμένων αυτοκινητοβιομηχανιών ως προς το πλεονεκτικό προβάδισμα και την απήχηση που ενδεχομένως να έχει ένα αυτοκινητο του τεχνολογικού κολοσσού με το brand του. Οι ανησυχίες αυτές συνιστούν και το βασικό λόγο για τον οποίο οι πρόσφατες συζητήσεις μεταξύ της Apple και κάποιων επίδοξων συνεργαστών της, μεταξύ των οποίων Hyundai, δεν απέφεραν καρπούς. Ανησυχίες έχει προκαλέσει φυσικά και στις δύο κορυφαίες αυτοκινητοβιομηχανίες Toyota και VW.

Να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τογιόντα είναι επικριτικός απέναντι σε νέους παίκτες. Πέρυσι το Νοέμβριο, αντίστοιχα είχε δηλώσει ότι η Tesla δεν κατασκευάζει «πραγματικά προϊόντα».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News