Business & Finance Τετάρτη 10/03/2021, 20:47
ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

Άντεξε η απασχόληση στην Ελλάδα το 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat

Άντεξε η απασχόληση στην Ελλάδα το 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat

Ανθεκτική αποδείχθηκε η οικονομία της Ελλάδας στο τέταρτο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία για το ΑΕΠ και την απασχόληση που δημοσιοποίησε χθες η Eurostat και τα οποία για πρώτη φορά αφορούσαν όλες τις χώρες. 

Εκτός από το γεγονός ότι η Ελλάδα είχε το ισχυρότερο τέταρτο τρίμηνο στη διάρκεια του 2020 στην Ευρωζώνη μετά τη Μάλτα, και η απασχόληση υποχώρησε το περασμένο έτος στην χώρα μας λιγότερο από το μέσο όρο της Ευρωζώνης, παρά το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού. Γεγονός που αποδίδεται στα μέτρα κρατικής στήριξης ύψους 5,8 δισ.ευρώ και στα κοινοτικά κονδύλια. 

Στην Ελλάδα, σε τριμηνιαία βάση, η απασχόληση παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη σε (-0,1%),
ενώ σε ετήσια βάση υποχώρησε 1,5%, έναντι 1,9% στο μέσο όρο της Ευρωζώνης και 1,6% στον μέσο όρο της ΕΕ..

Συγκριτικά, η Ισπανία είχε το ίδιο τρίμηνο μείωση της απασχόλησης κατά 4,2%, η Ιταλία 1,8% και η Πορτογαλία κατά 0,6%. 

Καλύτερη επίδοση όμως παρουσίασε η χώρα μας στην απασχόληση και στο τρίτο τρίμηνο τόσο συγκριτικά με το μέσο όρο της Ευρωζώνης όσο και με της Ε.Ε.. Πιο συγκεκριμένα, η απασχόληση στην Ελλάδα μειώθηκε σε ετήσια βάση στο τρίτο τρίμηνο 1,6% έναντι μείωσης 2,1% στην Ευρωζώνη και 2% στην Ε.Ε.. Επίσης, η Ισπανία παρουσίασε αντίστοιχη πτώση 5,2%, η Ιταλία 2,6% και η Πορτογαλία 2,5%. 

Η εικόνα δεν είναι ίδια ωστόσο για το δεύτερο τρίμηνο, την περίοδο του σκληρού lockdown. Η μείωση της απασχόλησης κατά 3% ήταν μεγαλύτερη από το μέσο όρο 2,9% της Ευρωζώνης και 2,7% της Ε.Ε.. Ωστόσο συγκριτικά με την Ισπανία, που παρουσίασε πτώση 7,6%, την Ιταλία με πτώση 3,7% και την Πορτογαλία με 3,4%, η επίδοση της χώρας μας ήταν και πάλι καλύτερη. 

Άντεξε η απασχόληση στην Ελλάδα το 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat-1

 

 

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News