Business & Finance Τρίτη 10/11/2020, 15:12
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίσημες κατηγορίες της Κομισιόν στην Amazon

Για παραβίαση των κοινοτικών κανόνων ανταγωνισμού κατηγορήθηκε και επισήμως η Amazon, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επικαλείται τον διπλό ρόλο της αμερικανικής εταιρείας τόσο ως πλατφόρμα χονδρικής πώλησης προϊόντων σε ανεξάρτητους εμπόρους όσο και ως εταιρεία λιανικής πώλησης των ίδιων προϊόντων.

«H Amazon χρησιμοποιούσε τα δεδομένα τρίτων πωλητών, όπως ο αριθμός των παραγγελιών, τα έσοδα και ο αριθμός των επισκεπτών, προκειμένου να επικαιροποιήσει το στρατηγικό μοντέλο λειτουργία της, όπως για παράδειγμα να μειώσει την τιμή των δικών της προϊόντων» ανέφερε, μεταξύ άλλων, η Κομισιόν.

Από την πλευρά της, η Επίτροπος Ανταγωνισμού της Ε.Ε. Μάργκρετε Βεστάγκερ, δήλωσε ότι «τα δεδομένα από τη δραστηριότητα τρίτων πωλητών, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται προς όφελος της Amazon, όταν αυτή ενεργεί ως ανταγωνιστής των ίδιων πωλητών».

Το σημερινό αποτέλεσμα συνιστά προϊόν έρευνας, η οποία ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2019, λόγω των ανησυχιών περί παραβίασης των κανόνων ανταγωνισμού της Ε.Ε. από τον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό.

Από την πλευρά της, η Amazon έσπευσε να απορρίψει τις κατηγορίες της Ε.Ε., διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι θα συνεχίσει να καταβάλλει «κάθε δυνατή προσπάθεια για την ακριβή κατανόηση των δεδομένων». Υπογράμμισε δε, ότι η ίδια αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 1% του παγκόσμιου λιανεμπορίου. «Καμία εταιρεία δεν νιάζεται περισσότερο για τις μικρές επιχειρήσεις ή δεν έχει κάνει τόσα πολλά για να τις υποστηρίξει, όσα κάναμε εμείς τις τελευταίες δύο 10ετίες» κατέληξε η αμερικανική εταιρεία. 

Την ίδια ώρα, όμως, η Κομισιόν ανακοίνωσε την έναρξη και δεύτερης έρευνας εις βάρος της Amazon, η οποία αφορά το ενδεχόμενο προνομιακής μεταχείρισης των πωλητών, οι οποίοι χρησιμοποιούν το λογισμικό και τις υπηρεσίες delivery της Amazon. 

Στο μεταξύ, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει και το νέο κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας των ψηφιακών κολοσσών, σε μια προσπάθεια περαιτέρω ελέγχου των μεγάλων αμερικανικών εταιρειών, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη.

Πρόκειται για μία κοινή προσπάθεια της Γηραιάς Ηπείρου, η οποία ξεκίνησε το 2018, ενώ το μάρμαρο έχουν ήδη κληθεί να πληρώσουν τόσο η Google όσο και η Apple, καταβάλλοντας πρόστιμα αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News