Business & Finance Δευτέρα 9/11/2020, 18:12
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η διαμάχη Κομισιόν – Big Tech επηρεάζει και την Airbnb

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, το τελευταίο διάστημα, βρίσκεται σε ανοιχτή διαμάχη με τις αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείας του Big Tech. Ωστόσο, τα απόνερα αυτή της σύγκρουσης φαίνεται ότι θα παρασύρουν κι άλλες εταιρείες, όπως η Airbnb.

Η Κομισιόν, άλλωστε, αναμένεται λίαν συντόμως να παρουσίασει ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας για τις διαδικτυακές πλατφόρμες, όπως η Google και η Facebook, προχωρώντας στην πρώτη ρύθμιση της ψηφιακής αγοράς από το 2000.

Στόχος είναι η ενίσχυση της διαφάνειας, αλλά και η διασφάλιση του δίκαιου και υγιούς ανταγωνισμού στην ευρωπαϊκή αγορά, κάτι το οποίο επιτάσσει δραματικές αλλαγές στο επιχειρηματικό μοντέλο και τις επιχειρηματικές πρακτικές των τεχνολογικών κολοσσών.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, κανείς δεν γνωρίζει ποιες ακριβώς εταιρείες θα επηρεαστούν από τη νομοθετική αναβάθμιση των Βρυξελλών, χωρίς να αποκλείεται οι εξελίξεις να επιδράσουν αρνητικά και στην Airbnb, τη δημοφιλή πλατφόρμα βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Μεγαλύτερη πρόσβαση στα data

«Για να περιορίσουμε τις παράπλευρες απώλειες, χρειαζόμαστε καλύτερη πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων εταιρειών, όπως η Airbnb» δήλωσε σήμερα η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ολλανδίας, δίνοντας ένα πρώτο δείγμα γραφής του τι θα ακολουθήσει.

«Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων μπορούν να έχουν αρνητικές συνέπειες στο δημόσιο συμφέρον, όπως η αγορά εργασίας, το ευ ζην, η κοινωνική συνοχή κ.α.» αναγραφόταν, χαρακτηριστικά, σε πρόσφατο έγγραφο της ολλανδικής κυβέρνησης.

Έτσι, αρκετοί αναλυτές δεν αποκλείουν το Άμστερνταμ κι άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να επιδιώξουν μεγαλύτερη πρόσβαση στη βάση δεδομένων της Airbnb, προκειμένου να «απαντήσουν» με καλύτερο τρόπο στις προκλήσεις της αγοράς του real estate.

«Οι πλατφόρμες θα πρέπει να μας λένει πώς αποφασίζουν ποιες πληροφορίες ή ποια προϊόντα προτείνονται στους πελάτες και ποιες πληροφορίες ή ποια προϊόντα αποκρύβονται από τους πελάτες» υποστήριξε τον Οκτώβριο η Επίτροπος Ανταγωνισμού της Ε.Ε., Μάργκρετε Βεστάγκερ. 

Την Κυριακή, στο πλαίσιο αυτό, οι Financial Times δημοσίευσαν ένα άρθρο, σύμφωνα με το οποίο η Ε.Ε. καλείται άμεσα να αποφασίσει αν οι νέοι κανόνες θα αφορούν έναν μικρό αριθμό τεχνολογικών κολοσσών ή θα εφαρμόζονται σε τουλάχιστον 20 εταιρείες του κλάδου. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News