Η πρώτη αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής της Βρετανίας μετά την κρίση του 2008
Σε αλλαγή πορείας της δημοσιονομικής της πολιτικής οδεύει η Βρετανία για πρώτη φορά μετά την κρίση του 2008, καθώς σύμφωνα με το Γραφείου Υπεύθυνου Προϋπολογισμού (OBR), ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ προτίθεται να εξισορροπήσει τα δημόσια οικονομικά της Βρετανίας, στηριζόμενος κατά 60% στις φορολογικές αυξήσεις και κατά 40% στις περικοπές δαπανών.
Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού το οποίο κατέθεσε ο Σουνάκ την περασμένη εβδομάδα, το έλλειμμα της Βρετανίας αναμένεται να υποχωρήσει στο 4% του ΑΕΠ το οικονομικό έτος 2023/24, από το ιστορικό μεταπολεμικό υψηλό του 19% του ΑΕΠ, της οικονομικής χρήσης 200/21.
«Αν κοιτάξουμε την αναλογία αυτού του προϋπολογισμού με ό τι έχει συμβεί στο παρελθόν, περί του 60% θα προκύψει με αύξηση της φορολογίας και με περί του 40% μείωσης των δαπανών», δήλωσε ο επικεφαλής του Γραφείου Ρίτσαρντ Χιουζ στην επιτροπή του Υπουργείο Οικονομικών στο κοινοβούλιο.
«Την τελευταία φορά που υπουργός επιχείρησε τέτοια ενοποίηση του προϋπολογισμού, ήταν το 2010», πρόσθεσε ο Χιουζ.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του OBR, τα φορολογικά έσοδα ως ποσοστό επί του ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθούν στο 35% έως το 2025/26, το υψηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1960.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News