Business & Finance Παρασκευή 5/03/2021, 20:20
ΠΟΕ

Σε 4μηνη άρση δασμών Ε.Ε. και ΗΠΑ

Σε 4μηνη άρση δασμών Ε.Ε. και ΗΠΑ

Σε συμφωνία για άρση της επιβολής δασμών σε προϊόντα τους, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, προχώρησαν σήμερα για μία περίοδο τεσσάρων μηνών η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ, σε μία απόφαση που ανοίγει το δρόμο για τη διευθέτηση της 17χρονης διατλαντικής διένεξης ως προς την χορήγηση παράνομης βοήθειας σε Boeing και Airbus. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συμφώνησαν στην κίνηση αυτή σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν σήμερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κομισιόν. «Δεσμευθήκαμε και οι δύο πλευρές να επιλύσουμε τις διαφορές μας όσον αφορά στα αεροσκάφη, με βάση την προετοιμασία που έχουν κάνει οι εκπρόσωποί μας σε θέματα Εμπορίου. Πρόκειται για εξαιρετικά καλή είδηση για τις επιχειρήσεις και τις βιομηχανίες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και ένα πολύ ενθαρρυντικό σημάδι για τη μελλοντική οικονομική συνεργασία μας», ανέφερε η ντερ Λάιεν.  

Η απόφαση αυτή ακολουθεί την αντίστοιχη στην οποίο προέβη χθες η Βρετανία με τις ΗΠΑ για ένα διάστημα τεσσάρων μηνών.  

Η διαμάχη ΗΠΑ – Ε.Ε. για την κρατική βοήθεια σε Airbus και Boeing οδήγησε στην επιβολή δασμών, μετά το πράσινο φως που έδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ), στοχεύοντας σε εμπορικά αγαθά αξίας 11,5 δισ.δολαρίων και επηρέαζοντας τον κλάδο βιομηχανίας, γεωργίας και καταναλωτικών αγαθών. Η Ε.Ε. επέβαλε δασμούς σε αμερικανικά αγαθά αξίας 4 δισ.δολαρίων πέρυσι το Νοέμβριο, περίπου ένα χρόνο αφόρου ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αγνοούσε επανειλημμένως τις ευρωπαϊκές εκκλήσεις να μην επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές ευρωπαϊκών προϊόντων αξίας 7,5 δισ.δολαρίων. 

Μέσω των δασμών, οι ΗΠΑ έπληξαν βασικά ευρωπαϊκά προϊόντα, όπως γαλλικά κρασιά και ισπανικές ελιές, ενώ η Ευρώπη στόχευσε σε αμερικανικά τρακτέρ, ξηρούς καρπούς και φρούτα. Μεταξύ των εταιρειών που επλήγησαν από τους δασμούς είναι η LVMH, η Bacardi, η Caterpillar και η Microsoft. 

 

Η Γαλλία χαιρέτισε την είδηση για προσωρινή άρση των δασμών, με ιδιαίτερη ικανοποίηση από τους παραγωγούς κρασιών, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Μπρινό Λεμέρ. Ο ίδιος συνέστησε οι δύο πλευρές να συνεχίσουν στο δρόμο της συνεργασίας με σκοπό την επίτευξη τελικής συμφωνίας. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News