Business & Finance Πέμπτη 4/03/2021, 16:14
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξήθηκαν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ 

Αυξήθηκαν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ 

Μικρή αύξηση καταγράφηκε στον αριθμό των νέων αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, μια αύξηση μικρότερη από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι εξαιτίας του παγετού που χτύπησε τις νότιες πολιτείες, ανέμεναν ότι περισσότεροι Αμερικανοί θα τίθεντο εκτός αγοράς εργασίας. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας, τη εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 745.000 Αμερικανοί αιτήθηκαν για νέα επιδόματα ανεργίας, από 736.000 αιτήσεις μια εβδομάδα νωρίτερα και έναντι προβλέψεων για 750.000 νέες αιτήσεις. 

Παρά τη μικρή άνοδο των αιτήσεων, τα στοιχεία κρίνονται ικανοποιητικά, καθώς την εβδομάδα που αφορούν τα εν λόγω στοιχεία, ο παγετός στις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ, άφησε μεγάλες περιοχές χωρίς νερό και ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ πολλές μονάδες παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Τέξας, αναγκάσθηκαν να αναστείλουν τη λειτουργία τους. Το Τέξας είναι η πολιτεία με τη μεγαλύτερη παραγωγική δυναμικότητα πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ. 

Όπως επισημαίνουν αναλυτές, η αμερικανική αγορά εργασίας παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης, καθώς το πακέτο δημοσιονομικής στήριξης ύψους 900 δισ. δολαρίων, το οποίο εγκρίθηκε στα τέλη του περασμένου έτους, έχει προσφέρει κάποια τόνωση στην αμερικανική οικονομία. 

Περαιτέρω ώθηση στην αγορά εργασίας θα προσφερθεί από το νέο πακέτο στήριξης ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων που έχει προτείνει ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, το οποίο έχει εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και πρέπει να εξασφαλίσει και την έγκριση της Γερουσίας. 

Οι αιτήσεις για νέα επιδόματα ανεργίας παραμένουν ακόμη υψηλότερα από τις 665.000 αιτήσεις που έφθασαν στο αποκορύφωμα  της μεγάλης κρίσης το διάστημα 2008/09. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News