Business & Finance Τετάρτη 3/03/2021, 20:36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

S&P: Η άνοδος των αποδόσεων δεν συνιστά κίνδυνο για τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις

S&P: Η άνοδος των αποδόσεων δεν συνιστά κίνδυνο για τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις

Η πρόσφατη άνοδος των ομολογιακών αποδόσεων στις διεθνείς αγορές δεν έχει επηρεάσει καθόλου τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις των περισσότερων χωρών, όπως ανακοίνωσε η S&P Global. 

Η άνοδος της απόδοσης του αμερικανικού 10ετούς πάνω από το 1,6% την προηγούμενη εβδομάδα και οι έντονες ανοδικές πιέσεις σε Ευρώπη, Ιαπωνία και στον υπόλοιπο κόσμο στρέφει ξανά το βλέμμα των οικονομολόγων στο τεράστιο χρέος που έχει συσσωρευθεί στις περισσότερες χώρες. 

Η S&P εκτιμά ότι οι κυβερνήσεις θα δανειστούν επιπλέον 12,6 τρισ.δολάρια εφέτος, επίπεδο που παρότι είναι 20% χαμηλότερο από την ιστορική άνοδο του 2020, παραμένει κατά 50% υψηλότερο από τον προ του κορωνοϊού μέσο όρο. «Κατ΄εμέ, η άνοδος των αποδόσεων είναι απλώς μία ένδειξη μεγαλύτερης αισιοδοξίας από πλευράς εξελίξεων σε υγειονομικό επίπεδο και του τί σημαίνει αυτό για την ανάκαμψη», αναφέρει ο γενικός διευθυντής του τμήματος πιστοληπτικών αξιολογήσεων για την περιοχή Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής, Φρανκ Γκιλ. 

Επιπλέον, τα σημερινά επίπεδα των αποδόσεων θα πρέπει να ιδωθούν σε σχέση με την τεράστια πτώση του κόστους δανεισμού που σημειώθηκε καθώς οι μεγάλες οικονομίες μείωσαν τα επιτόκια και διοχέτευσαν στις οικονομίες τους άφθονη ροή φθηνού χρήματος στη διάρκεια του 2020. Για παράδειγμα στην Ευρώπη, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς κυμαίνεται στο 0,70% έως 0,80% συγκριτικά με το μακροπρόθεσμο μέσο όρο άνω του 2%. Αυτό σημαίνει ότι οι αποδόσεις θα πρέπει να τριπλασιαστούν για να φθάσουν στο 2,5% και για να έχουν πραγματικά αρνητικό αντίκτυπο στις οικονομίες. 

Ο Γκιλ σημείωσε ότι κάποιες αναδυόμενες οικονομίες χαμηλής αξιολόγησης θα μπορούσαν να νοιώσουν τον αντίκτυπο εάν η άνοδος των αποδόσεων συνεχιστεί και ταυτόχρονα επιταχυνθεί και η άνοδος του δολαρίου, χωρίς ωστόσο αυτό να σημάνει κάτι καταστροφικό ακόμη και σε αυτές τις χώρες. 

Στο μεσοδιάστημα, οι χώρες ενδεχομένως να προσπαθήσουν με διάφορους τρόπους να τιθασσεύσουν τα χρέη τους. Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ προειδοποίησε σήμερα κατά την ομιλία του για την παρουσίαση του προϋπολογισμού του 2021 ότι θα υπάρξουν αυξήσεις φόρων προς φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις τα επόμενα έτη στη προσπάθεια σταθεροποίησης των δημοσιονομικών. 

Και στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν σκοπεύει να αυξήσει το φόρων κεφαλαιουχικών κερδών και μάλιστα ορισμένοι Γερουσιαστές ζητουν και την επιβολή επιπλέον φόρου στους πλουσίους με ενεργητικό αξίας άνω των 50 εκατ.δολαρίων. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News