Business & Finance Τετάρτη 3/03/2021, 18:12
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο «ιπτάμενος» πληθωρισμός της Τουρκίας και η ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων 

Ο «ιπτάμενος» πληθωρισμός της Τουρκίας και η ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων 

Ο πληθωρισμός της Τουρκίας κινήθηκε χωρίς φρένα και τον Φεβρουάριο, σε επίπεδα στα οποία τελευταία φορά βρέθηκε στα μέσα του 2019, μια άνοδος η οποία επαναφέρει ξανά στο τραπέζι της συζήτησης της κεντρικής τράπεζας, για εκ νέου αύξηση των επιτοκίων. 

Σύμφωνα με Τουρκικό Ινστιτούτο Στατιστικής, ο πληθωρισμός στη γείτονα τον προηγούμενο μήνα έτρεξε με ρυθμό 15,61% σε ετήσια βάση και με 0,91% σε μηνιαία, έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για ρυθμό 15,39% και 0,7% αντίστοιχα. 

Ο Φεβρουάριος συνιστά τον τέταρτο διαδοχικό μήνα κατά τον οποίο ο πληθωρισμός ακολουθεί την ανιούσα, παρά τις προσπάθειες που καταβάλει ο νέος διοικητής της Τράπεζας της Τουρκίας, Νασί Αγκμπάλ να τον χαλιναγωγήσει, αυξάνοντας τα επιτόκια από το 10,25% τον Νοέμβριο, στο 17%.

Η μεγάλη αυτή αύξηση των επιτοκίων είχαν πυροδοτήσει προσδοκίες ότι ενδεχομένως η κεντρική τράπεζα να προχωρήσει σε μείωσή τους αργότερα στη διάρκεια της τρέχουσας χρονιάς. 

Η αύξηση αυτή του πληθωρισμού έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία η τουρκική λίρα δέχεται πιέσεις, έχοντας χάσει περί του 7% της αξίας της το τελευταίο διάστημα. 

Ο συνδυασμός αυτών των δύο εξελίξεων συνθέτουν ένα δυσοίωνο και πολύπλοκο γρίφο για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Μετά τα σημερινά στοιχεία οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αύξηση των επιτοκίων ακόμη και στο τέλος του τρέχοντος μήνα, ούτως ώστε να ανακοπεί η ανοδική ορμή του πληθωρισμού και η καθοδική του τουρκικού νομίσματος, δύο τάσεις που όταν συνυπάρχουν αυξάνουν τις τιμές των εισαγωγών και ειδικότερα εκείνες του ενεργειακού κλάδου, έναν κλάδο από τον οποίο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η γείτονα.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Morgan Stanley Τζέιμς Λορντ, η αύξηση των επιτοκίων μπορεί να είναι και της τάξεως των 100 μονάδων βάσεων, φθάνοντας στο 18%. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News