Business & Finance Παρασκευή 6/11/2020, 13:08
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενώπιον ενός δύσκολου τετάρτου τριμήνου η Ευρωζώνη

Η επαναφορά του lockddown σε Γερμανία, Γαλλία -τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης- αλλά και σε άλλες χώρες-μέλη επιδεινώνουν τις οικονομικές προοπτικές της Ζώνης του Ευρώ, βάζοντας φρένο στις προσδοκίες για ταχεία ανάκαμψη και επιστροφή της οικονομίας στα προ πανδημίας επίπεδα.

Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης πιθανότατα θα συρρικνωθεί στο τέταρτο τρίμηνο, καθώς οι χώρες έχουν επιβάλει νέους περιορισμούς στην οικονομική δραστηριότητα τις τελευταίες εβδομάδες, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού, παραδέχθηκε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λούις ντε Γκίντος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποβάθμισε χθες τις προβλέψεις της για την πορεία του ΑΕΠ το 2021, εξαιτίας του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Για φέτος προβλέπει ύφεση 7,8% και για την επόμενη χρονιά ανάκαμψη μόλις 4,2%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 6,1%.

Η ΕΚΤ βρίσκεται στο πλευρό των κυβερνήσεων στη μάχη στήριξης της οικονομίας και αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων λόγω κορωνοϊού, έχοντας επανειλημμένως τονίσει ότι βρίσκεται σε ετοιμότητα για τη λήψη πρόσθετων μέτρων νομισματικής χαλάρωσης.

Ο κ. ντε Γκίντος αναφέρθηκε και στις αμερικανικές εκλογές, σημειώνοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας η αμερικανική οικονομία να παραμείνει σε καλή κατάσταση και να διατηρήσει την ηγεσία της στους διεθνείς οργανισμούς. Παράλληλα, εκτίμησε ότι ο Τζο Μπάιντεν θα είναι ο επόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News