Business & Finance Δευτέρα 1/03/2021, 21:09
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικός πέλεκυς ύψους 78 δισ. δολαρίων για τους 100 πλουσιότερους Αμερικανούς

Φορολογικός πέλεκυς ύψους 78 δισ. δολαρίων για τους 100 πλουσιότερους Αμερικανούς

Βαθιά το χέρι στην τσέπη είναι πιθανό να βάλουν οι 100 πλουσιότεροι Αμερικανοί, καθώς αν ψηφισθεί ο νόμος για τον φόρο επί του πλούτου που πρότειναν σήμερα Δευτέρα, η Γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν και άλλοι βουλευτές, θα κληθούν να καταβάλουν συνολικά περισσότερα από 78 δισ. δολάρια από την προσωπική τους περιουσία.

Βάσει του προτεινόμενου νόμου Ultra Millionaire Tax Act, τα νοικοκυριά με καθαρό εισόδημα άνω των 50 εκατ. δολαρίων, θα φορολογούνται με 2% επί του πλούτου τους ετησίως, με 1% επιπλέον για τις περιουσίες που ξεπερνούν το 1 δισ. δολάρια. 

Για τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο Τζεφ Μπέζος, η έξτρα φορολόγηση θα τον επιβάρυνε με επιπλέον 5,4 δισ. δολάρια, ενώ ο Έλον Μασκ θα καταβάλει 5,2 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg. Το μέτρο θα κοστίσει τον Μπιλ Γκέιτς επιπλέον 4 δισ δολάρια και ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ θα χρειαστεί να πληρώσει περισσότερα από 2,9 δισ. δολάρια.

Το 2020, οι 100 πλουσιότεροι Αμερικανοί προσέθεσαν συνολικά 598 δισ. δολάρια στην προσωπική τους περιουσία, σύμφωνα με τον Δείκτη Bloomberg Billionaires. Ο προτεινόμενος φόρος θα παρακρατήσει το 13% αυτού του ποσού. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις κατά της φορο-αποφυγής, και φόρο «εξόδου» 40% για τους πλούσιους Αμερικανούς που επιλέγουν διαφορετική ιθαγένεια.

Ενώ ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει προτείνει υψηλότερη φορολόγηση για τις εταιρείες και τους πλουσίους, ο ίδιος και ορισμένοι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο δεν τάσσονται υπέρ του φόρου επί του πλούτου. Εκείνοι που αντιτίθενται υποστηρίζουν ότι θα είναι δύσκολο να εφαρμοσθεί και τελικά θα θεωρηθεί αντισυνταγματικός από το Ανώτατο Δικαστήριο που απαρτίζεται από συντηρητικούς δικαστές.

Περί των 100.000 οικογενειών και σχεδόν 1.000 δισεκατομμυριούχοι θα κληθούν να καταβάλουν τον προτεινόμενο φόρο, σύμφωνα με ανάλυση των οικονομολόγων του πανεπιστημίου Εμμάνουελ Σάεζ και Γκαμπριέλ Ζούκμαν.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News