Business & Finance Δευτέρα 1/03/2021, 20:42
ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Προειδοποιητικές απεργίες αρχίζει το IG Metall στη Γερμανία

Προειδοποιητικές απεργίες αρχίζει το IG Metall στη Γερμανία

Σε «προειδοποιητικές απεργίες» κάλεσε το ΙG Metall τους εργαζομένους στη βιομηχανία χάλυβα και σιδηρομεταλλεύματος της Γερμανίας, ως ένα μέσο άσκησης πίεσης προς τους εργοδότες για να συμφωνήσουν σε μισθολογικές αυξήσεις 4%, μείωση των ωρών εργασίας και επανεκπαίδευση των εργαζομένων για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. 

«Σε αρκετές βασικές βιομηχανίες της Γερμανίας έχει σημειωθεί εντυπωσιακή ανάκαμψη από το καλοκαίρι του 2020. Αυτό σημαίνει ότι οι παραγγελίες θα συνεχίσουν να αυξάνονται έως τα τέλη του έτους», αναφέρει ο επικεφαλής της μεγαλύτερης ένωσης εργαζομένων της Γερμανίας, Τζεργκ Χόφμαν. Ο ίδιος επικαλέστηκε και τη σημαντική βελτίωση που έχει παρουσιάσει τους τελευταίους μήνες. Κάλεσε δε τους εργοδότες να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να διατηρήσουν σταθερή την αγοραστική δύναμη της Γερμανίας. 

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη Γερμανία αναμένεται να αυξηθεί έως 3% στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, εξέλιξη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση των πραγματικών μισθών εάν οι εργοδότες συνεχίσουν να απορρίπτουν την όποια μισθολογική αύξηση. Ο Χόφμαν είπε ότι οι εργοδότες χρησιμοποιούν την πανδημία του Covid-19 ως πρόσχημα για περικοπές θέσεων εργασίας. 

Οι ενώσεις εργοδοτών και εργαζομένων συμφώνησαν πέρυσι να μην γίνει αύξηση μισθών με αντάλλαγμα να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας στη διάρκεια της κρίσης. Ωστόσο, ο Χόφμαν αναφέρει ότι αντ΄αυτού, οι θέσεις εργασίας σήμερα είναι κατά 120.000 λιγότερες. 

Μαζί με τη μισθολογική αύξηση του 4%, το IG Metall ζητά να καθοριστεί ένα πλαίσιο για τις μελλοντικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας στις επιχειρήσεις, ικανό να διασφαλίσει τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση και στην ψηφιοποίηση. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News