Business & Finance Δευτέρα 1/03/2021, 15:55
WSJ

Γερμανικές τράπεζες προς καταθέτες: Μεταφέρετε τα χρήματά σας αλλού

Γερμανικές τράπεζες προς καταθέτες: Μεταφέρετε τα χρήματά σας αλλού

Τα επιτόκια στην Ευρώπη είναι αρνητικά επί χρόνια. Αλλά χρειάστηκε να έρθει το κύμα των αποταμιεύσεων εν μέσω πανδημίας, ώστε οι τράπεζες πραγματικά να χρεώσουν τους καταθέτες τους. Και τώρα κάποιες καλούν τους πελάτες τους να σηκώσουν τις καταθέσεις τους και να τις μεταφέρουν αλλού, όπως επισημαίνει ρεπορτάζ της Wall Street Journal. 

Στη Γερμανία τα δύο μεγαλύτερα τραπεζικά ιδρύματα, οι Deutsche Bank και Commerzbank, έχουν επιβάλλει στους νέους πελάτες από την περασμένη χρονιά χρέωση 0,5% για να αφήσουν τα χρήματά τους σε καταθετικούς λογαριασμούς. Οι τράπεζες υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν πλέον να απορροφήσουν τα αρνητικά επιτόκια που η ΕΚΤ τους χρεώνει. Όσο περισσότερες καταθέσεις πελατών έχουν, τόσα περισσότερα χρειάζεται να «παρκάρουν» στην κεντρική τράπεζα με αρνητικό επιτόκιο (δηλαδή χρέωση και για αυτές) 0,5%. 

Η πραγματικότητα αυτή δημιουργεί ένα ασυνήθιστο κίνητρο, με βάση το οποίο οι τράπεζες που συνήθως θέλουν τις καταθέσεις ως φθηνή μορφή χρηματοδότησης, να λένε ουσιαστικά στους πελάτες τους να φύγουν. Μάλιστα τους προσφέρουν online εργαλεία ώστε να τους βοηθήσουν να μεταφέρουν τις καταθέσεις τους αλλού. 

Οι τράπεζες στην Ευρώπη αρχικά απέφυγαν να επιβάλλουν αρνητικά επιτόκια στις καταθέσεις, όταν τα υιοθέτησε το 2014 για πρώτη φορά η ΕΚΤ, φοβούμενες μαζικές εκροές. Ορισμένες το έπραξαν μόνο με μεγάλους εταιρικούς πελάτες. Οι τράπεζες κατέφυγαν σε άλλους τρόπους για να μετακυλήσουν το κόστος των αρνητικών επιτοκίων χρεώνοντας για παράδειγμα υψηλότερες προμήθειες.  

Η πανδημία άλλαξε όμως την εξίωση. Οι αποταμιεύσεις εκτινάχθηκαν στα ύψη, καθώς οι καταναλωτές έμειναν σπίτι και τα καταστήματα κλειστά. Τεράστια προγράμαμτα ελάφρυνσης από την ΕΚΤ πλημμύρισαν τις τράπεζες με περίσσεις καταθέσεις. Οι τράπεζες χρησιμοποίησαν επίσης την πανδημία για να προβούν σε λειτουργικές αλλαγές, τις οποίες για καιρό απέφευγαν. 

Ο Άλεξ Μπιρχαους, γενικός διευθυντής fintech εταιρείας στο Ντίσελντορφ, έλαβε μία επιστολή από την τράπεζά του, μονάδα της Commerzbank, πέρυσι, ότι θα αρχίσει να χρεώνει τόκο 0,5% σε καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ. Για να αποφύγει να πληρώσει ο κ. Μπιρχαους, τους οποίου οι αποταμιεύσεις είχαν φουσκώσει, μετέφερε 60.000 ευρώ σε μία τράπεζα στην Ιταλία και μία στη Σουηδία μέσω της online πλατφόρμας Raisin, που επιτρέπει σε πελάτες να αναζητούν καλύτερα επιτόκια σε τράπεζες ανά την Ευρώπη. 

Δεν μπορεί καν να θυμηθεί το όνομα των νέων τραπεζών, αλλά είναι άκρως ικανοποιημένος με το γεγονός πως αντί να πληρώνει, εισπράττει τόκο 0,8% επί των καταθέσεών του. 

Σύμφωνα με το portal Verivox, σήμερα 237 τράπεζες στη Γερμανία χρεώνουν αρνητικό επιτόκιο σε ιδιώτες πελάτες, έναντι 57 πριν η πανδημία ξεσπάσει τον περασμένο Μάρτιο. Οι χρεώσεις κινόυνται από 0,4% έως 0,6% για καταθέσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεκινούν και από τα 25.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News