Business & Finance Παρασκευή 26/02/2021, 19:22
ΑΥΞΗΣΗ ΑΠΟΔΟΣΕΩΝ

Γ.Στουρνάρας: Κάλεσε την ΕΚΤ να αυξήσει τις αγορές ομολόγων

Γ.Στουρνάρας: Κάλεσε την ΕΚΤ να αυξήσει τις αγορές ομολόγων

Την πιο ηχηρή παρέμβαση που έχει γίνει μέχρι τώρα από τους διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής της Ευρωζώνης έκανε σήμερα το απόγευμα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος σε αποκλειστική του συνέντευξη στο Reuters ζήτησε απερίφραστα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να αυξήσει τον ρυθμό αγορών ομολόγων σε μία προσπάθεια να συγκρατήσει την ξέφρενη άνοδο των αποδόσεων.

Οι αγορές κρατικού χρέους πήραν χθες μία ανάσα μετά το άγριο σφυροκόπημα των τελευταίων ημερών, που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ όπου τα νέα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης της οικονομίας πυροδότησαν ανησυχίες για κλιμάκωση του πληθωρισμού. Σε αυτό το σενάριο, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ξέφυγε στη συνεδρίαση της Πέμπτης πάνω από το 1,6%, για να επιστρέψει χθες στην περιοχή του 1,4%, βοηθώντας και τις αποδόσεις στην Ευρωζώνη να υπαναχωρήσουν για να πάρουν μία ανάσα και διαμορφώσουν την επόμενη κίνηση. Είναι σαφές ότι, με τις ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ να έχουν σημειώσει τον Φεβρουάριο τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο σε διάρκεια τριών ετών, η ΕΚΤ δέχεται πιέσεις να ανταποκριθεί στις επανειλημμένες δεσμεύσεις της να διατηρήσει υπό έλεγχο το κόστος δανεισμού μέσω του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων (PEPP). 

«Κατά την άποψή μου, υπάρχει μία αδικαιολόγητη αύξηση των ομολογιακών αποδόσεων, συνεπώς θα ήταν καλυτερο για την ΕΚΤ να επιταχύνει τον ρυθμό αγορών μέσω του ΡΕΡΡ ώστε να διασφαλίσει ότι οι συνθήκες χρηματοδότησης θα παραμείνουν ευνοϊκές όσο συνεχίζεται η πανδημία”, είπε ο κ. Στουρνάρας. O Ελληνας κεντρικός τραπεζίτης προσέθεσε ότι δεν θεωρεί η άνοδος των μακροπρόθεσμων αποδόσεων να δικαιολογείται από τα θεμελιώδη, δηλ. από την οικονομική ανάπτυξη ή τον πληθωρισμό.

O κ.Στουρνάρας είπε ότι οι διαμορφωτές πολιτικής της ΕΚΤ θα πρέπει να δώσουν εντολή στο εκτελεστικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας, που παρακολουθεί μεταξύ άλλων και τις αγορές ομολόγων, να παρεμβάνει αναλόγως, όταν θα γίνει η συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας στις 11 Μαρτίου.

Υπογράμμισε δε, ότι ενδεχομένως να αλλάξει “ελαφρώς” το μήνυμα πολιτικής της ΕΚΤ, χωρίς ωστόσο, όπως είπε, να χρειάζεται δομική αλλαγή δεδομένου ότι η ΕΚΤ εξακολουθεί να έχει στη διάθεσή της περί το 1 τρισ.ευρώ για να δαπανήσει στο πλαίσιο του “οπλοστασίου” του ΡΕΡΡ.  

«Πρόκειται για μία σημαντική αλλαγή από τα μηνύματα στα οποία είχαμε συνηθίσει έως τώρα και αυτό που απομένει να δούμε είναι εάν θα σπεύσουν και άλλοι διαμορφωτές πολιτικής να μοιραστούν την ίδια άποψη”, εκτιμά ο Ντιβιανγκ Σαχ, στρατηγικός αναλυτής της IFR Markets. Λίγο ενωρίτερα, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου Ιζαμπελ Σνάμπελ και ο επικεφαλής οικονομολόγος Φίλιπ Λέιν είχαν συμφωνήσει ότι οι αποδόσεις των ομολόγων χρήζουν παρακολούθησης, χωρίς ωστόσο να ζητήσουν την αύξηση των αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ.  

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News