Business & Finance Παρασκευή 26/02/2021, 10:37
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρετανία: Η μεγαλύτερη φυγή ξένων εργαζομένων από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Βρετανία: Η μεγαλύτερη φυγή ξένων εργαζομένων από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Οι ξένοι εργαζόμενοι εγκαταλείπουν τη Βρετανία με τους ταχύτερους ρυθμούς από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, γεγονός που συνιστά ακόμη μία πρόκληση για μία οικονομία, που δοκιμάζεται από το Brexit και τον νέο κορωνοϊό. 

Σύμφωνα με μελέτες που παρουσιάζει το Bloomberg το Λονδίνο έχει χάσει περίπου 700.000 ξένους εργαζομένους τον τελευταίο χρόνο. «Το ρίσκο είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν θα επιστρέψουμε. Επομένως θα έχουμε έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού και θα χάσουμε σε παραγωγή, ανάπτυξη και φορολογικά έσοδα σε μόνιμη βάση» λέει ο Τζόναθαν Πόρτς, καθηγητής Οικονομικών στο King’s College, ο οποίος υπολογίζει ότι περισσότεροι από 1 εκατ. ξένοι εργαζόμενοι έχουν φύγει από τη χώρα. 

Επί μία δεκαετία η κυβέρνηση προσπαθούσε να περιορίσει τον αριθμό των εισερχόμενων μεταναστών, με το θέμα να κυριαρχεί στην πολιτική ατζέντα. Το πέτυχε, αλλά θα πρέπει να τώρα να δεχθεί το κόστος. Το δημογραφικό πρόβλημα θα επιδεινωθεί, με περισσότερο από το 20% των Βρετανών να είναι σε ηλικία σύνταξης έως το 2030, ενώ ο αντίκτυπος στα δημοσιονομικά υπολογίζεται σε διόγκωση του ελλείμματος κατά 0,7% του ΑΕΠ. 

Τα τελευταία 20 χρόνια η μετανάστευση παρήγαγε περισσότερες θέσεις εργασίας, εισόδημα για τα πανεπιστήμια, αλλά και υψηλότερο κόστος στέγασης. Όλα αυτά προφανώς αλλάζουν. Τα ενοίκια στο Λονδίνο μειώθηκαν κατά 8,3% πέρυσι σε μία πρώτη ένδειξη. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News