Business & Finance Πέμπτη 25/02/2021, 13:29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόσληψη προσωπικού και πρόστιμα επέβαλε η Ιταλία σε εταιρείες food delivery 

Πρόσληψη προσωπικού και πρόστιμα επέβαλε η Ιταλία σε εταιρείες food delivery 

Εντολή για τα προσλάβουν περισσότερους από 60.000 εργαζόμενους έδωσε η εισαγγελία του Μιλάνου σε τέσσερις μεγάλες εταιρείες παράδοσης τροφίμων, ενώ τους επέβαλε και πρόστιμο ύψους 733 εκατ. ευρώ, καθώς μετά από έρευνα οι εισαγγελείς διαπίστωσαν ότι οι συνθήκες εργασίας ήταν πολύ κακές.

Η έρευνα, η οποία ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2019 μετά από διάφορα τροχαία ατυχήματα με εργαζόμενους, αφορούσε την ισπανική εφαρμογή food delivery  Foodinho-Glovo και τα ιταλικά παραρτήματα των Uber Eats, Just Eat και Deliveroo. Ο γενικός εισαγγελέας Φρανσέσκο Γκρέκο Greco πρόσθεσε επίσης ότι θα αρχίσει ξεχωριστή έρευνα για τις φορολογοικές πρακτικές της Uber Eats.

«Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των εργαζόμενων απασχολούνται με καθεστώς αυτοαπασχόλησης, ωστόσο όπως προέκυψε συμπεριλαμβάνονται πλήρως στο οργανόγραμμα της εταιρείας», δήλωσε η αναπληρωτής εισαγγελέας Τιζιάνα Σισιλιάνο Siciliano κατά τη διάρκεια ενημέρωσης.

Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι οι εργαζόμενοι ελέγχονταν από μια πλατφόρμα πληροφορικής η οποία και αξιολογούσε τους εργαζόμενους ανάλογα με την απόδοσή τους.

«Αυτό το σύστημα αναγκάζει τον εργαζόμενο να δέχεται όλες τις παραγγελίες για να μην υποβιβαστεί στην αξιολόγηση και στη συνέχεια να έχει λιγότερη δουλειά. Υπό το πλαίσιο αυτό ήταν αδύνατο να κάνουν διακοπές ή να πάρουν αναρρωτική άδεια», προσέθεσε. 

Οι εταιρείες καλούνται επίσης να καταβάλουν στους εργαζόμενους καθυστερημένες εισφορές και να τους παρέχουν επαρκή εξοπλισμό, όπως ποδήλατα με φωτισμό ή κατάλληλα ρούχα.

Η Just Eat σε δήλωσή της ανέφερε ότι έχει ξεκινήσει εσωτερική έρευνα για να ελέγξει τις συνθήκες ασφαλείας των εργαζομένων της. Πρόσθεσε ότι το επιχειρηματικό μοντέλο που υιοθέτησε πρόσφατα θα βοηθήσει «να εισαγάγει ένα ασφαλέστερο, πιο ελεγχόμενο και άμεσο σύστημα με τους εργαζομένους μας, ως υπαλλήλους μας.

Οι Uber Eats, Foodinho-Glovo και Deliveroo Italy δήλωσαν ότι δεν συμφωνούν με τα πορίσματα των εισαγγελέων του Μιλάνου.

«Η διαδικτυακή παράδοση φαγητού είναι μια βιομηχανία που λειτουργεί σε πλήρη συμμόρφωση με τους κανόνες και είναι σε θέση να εγγυηθεί μια λειτουργική υπηρεσία», ανέφεραν σε κοινή τους δήλωση.

Το λεγόμενο γρήγορο εμπόριο έχει ακμάσει τον τελευταίο χρόνο, καθώς η πανδημία ανάγκασε τους ανθρώπους να παραμείνουν στα σπίτια τους και να ψωνίσουν από το διαδίκτυο, με εταιρείες όπως η Glovo να αναφέρουν μεγάλη αύξηση της ζήτησης για τις υπηρεσίες ταχυμεταφορών της.

Την Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε το πρώτο βήμα για τη βελτίωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στη λεγόμενη gig οικονομία, με την έναρξη δημόσιας διαβούλευσης για τον προσδιορισμό του νομικού καθεστώτος απασχόλησής τους και τον τρόπο βελτίωσης των συνθηκών εργασίας τους.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News