Business & Finance Τετάρτη 24/02/2021, 22:05
GIG ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

To πρώτο βήμα της Κομισιόν για τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών στη gig οικονομία

To πρώτο βήμα της Κομισιόν για τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών στη gig οικονομία

Βήματα για τη βελτίωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων της gig οικονομίας κάνει η Κομισιόν, ανοίγοντας δημόσια διαβούλευση προκειμένου να καθοριστεί ένα νομικό καθεστώς εργασίας και να βρεθούν τρόποι για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

Τα περιοριστικά μέτρα κατά του Covid-19 αύξησαν τη ζήτηση για περιστασιακούς εργαζομένους, καθώς οι εταιρείες γρήγορης εστίασης και διανομής φαγητού προσέλαβαν οδηγούς, ενώ αυτοί που ασχολούνται στον χώρο της καθαριότητας βρίσκονται αντιμέτωποι με κινδύνους για την υγεία και την ασφάλειά τους. Δικαστήρια και ρυθμιστικές αρχές προσπαθούν ταυτόχρονα να διορθώσουν κακώς κείμενα της gig οικονομίας. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας απεφάνθη την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι οδηγοί της Uber έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους εργαζομένους, όπως ο κατώτατος μισθός, ενώ ισπανικό δικαστήριο απεφάνθη πέρυσι το Σεπτέμβριο ότι οι οδηγοί της υπηρεσίας διανομής έτοιμου φαγητού Globo στη Βαρκελώνη είναι εργαζόμενοι και όχι freelancers.

Η Κομισιόν ζητά τώρα να μάθει τις θέσεις των εμπορικών ενώσεων και των εργαζομένων της gig οικονομίας στη διάρκεια αυτής της περιόδου δημόσιας διαβούλευσης των έξι εβδομάδων, με σκοπό να καταρτίσει πιθανή νομοθεσία έως τα τέλη του έτους, εκτός και εάν οι ενώσεις και οι εργαζόμενοι αποφασίσουν να διαπραγματευθουν μόνοι τους τα θέματα αυτά.

«Η gig οικονομία ήρθε για να μείνει, νέες τεχνολογίες, νέες πηγές γνώσης, νέες μορφές εργασίας θα διαμορφωθούν στον κόσμο τα επόμενα χρόνια. Υπάρχουν νέες ευκαιρίες που θα πρέπει να αντιμετωπίστούν με διαφορετικά δικαιώματα. Ολοι θα πρέπει να προστατεύονται και να έχουν πρόσβαση σε ασφαλή εργασία με αξιοπρέπεια», ανέφερε η Επίτροπος της Ε.Ε. για τον Ανταγωνισμό Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Η διαβούλευση αφορά επτά τομείς με σκοπό τη βελτίωσή τους: το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων της gig οικονομίας, οι εργασιακές τους συνθήκες, η πρόσβαση στο καθεστώς κοινωνικής προστασίας, η πρόσβαση σε συλλογική εκπροσώπηση και συλλογικές συμβάσεις εργασίας, διασυνοριακές πτυχές, η διαχείριση της χρήσης αλγόριθμων από τις εταιρείες, εκπαίδευση και επαγγελματικές δυνατότητες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News