Business & Finance Παρασκευή 19/02/2021, 23:17
ΤΟΥΡΚΙΑ

Fitch: Αναβάθμισε το outlook της Τουρκίας σε σταθερό από αρνητικό

Fitch: Αναβάθμισε το outlook της Τουρκίας σε σταθερό από αρνητικό

Σε αναβάθμιση του outlook της πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας από αρνητική σε σταθερή προχώρησε σήμερα το βράδυ ο οίκος Fitch διατηρώντας παράλληλα την αξιολόγησή του αμετάβλητη στην κατηγορία του ΒΒ-.

O oίκος επικαλέστηκε για την απόφασή του αυτή την πιο ορθόδοξη πολιτική υπό τη νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και της κεντρικής τράπεζας που βοήθησε στο να μετριαστούν οι βραχυπρόθεσμοι εξωτερικοί χρηματοοικονομικοί κίνδυνοι. «Η νομισματική πολιτική έχει καταστεί σημαντικά πιο αυστηρή, τα συναλλαγματικά αποθέματα έχουν σταθεροποιηθεί και η τουρκική λίρα έχει ενισχυθεί 18% εναντι του δολαρίου από τις αρχές Νοεμβρίου του 2020», σημειώνεται στην ανακοίνωση του οίκου. 

Ο οίκος εξήγησε ότι η απόφασή του να διατηρήσει τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Τουρκίας στο ΒΒ- υποστηρίζεται από τα μέτρια επίπεδα του κρατικού χρέους αλλά και του χρέους των νοικοκυριών, τη μεγάλη και διαφοροποιημένη οικονομία της χώρας με έναν ανθηρό ιδιωτικό τομέα. 

Η Fitch εκτιμά επίσης ότι η πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας υποστηρίζεται και από το κατά κεφαλή εισόδημα σε συνδυασμό με την χαλάρωση των περιορισμών όσον αφορά στον επιχειρείν. Ο οίκος θεωρεί δε, ότι τα δημοσιονομικά της Τουρκίας συνεχίζουν να αποτελούν το σημείο «κλειδί» για την αξιολόγηση της χώρας. 

Αναφορικά με την τουρκική οικονομία, ο οίκος αναμένει ότι θα ευνοηθεί από τους εμβολιασμούς και την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων τους επόμενους μήνες, ενώ προβλέπει ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα αυξηθεί στο 4,7% το 2022. 

Ωστόσο, η Fitch επικαλείται και τις αμερικανικές κυρώσεις καθώς και άλλους γεωπολιτικούς παράγοντες, σημειώνοντας ότι θα συνεχίσουν να επηρεάζουν αρνητικά την αξιολόγηση της χώρας, με πιθανό αντίκτυπο και στο επενδυτικό κλίμα και στα χρηματοοικονομικά. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News