Business & Finance Πέμπτη 18/02/2021, 22:54
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Υποχώρησαν οι τιμές πετρελαίου από το αρχικό υψηλό των 65 δολαρίων

Υποχώρησαν οι τιμές πετρελαίου από το αρχικό υψηλό των 65 δολαρίων

Σε πτώση γύρισαν οι τιμές πετρελαίου παρά την απότομη μείωση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ, καθώς οι συναλλασσόμενοι έσπευσαν να ρευστοποιήσουν τα κέρδη τους, μετά από το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον των τελευταίων συνεδριάσεων, που επιτάθηκαν και από τις πρωτόγνωρες ψυχρές καιρικές συνθήκες στην πολιτεία του Τέξας, που αποτελεί την «καρδιά» της αμερικανικής πετρελαϊκής βιομηχανίας. 

Η τιμή brent στο Λονδίνο υποχωρούσε 0,6% στα 63,93 δολάρια το βαρέλι, αφού όμως στην αρχή της συνεδρίασης είχε κάνει άλμα πάνω από τα 65 δολάρια, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2020. Στη Ν.Υόρκη, η τιμή αργού υποχωρούσε περισσότερο, κατά μία ποσοστιαία μονάδα, διαμορφούμενη στα 60,52 δολάρια το βαρέλι, αφού είχε ξεπεράσει αρχικά τα 62 δολάρια, επίσης το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2020. Η τιμή brent ενισχύθηκε για τέσσερις συναπτές συνεδριάσεις, ενώ η τιμή αργού για τρεις συνεχόμενες. 

Ωστόσο, τα προβλήματα από την κακοκαιρία θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες. Παρότι αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση σε ορισμένες νοικοκυριά στην πολιτεία του Τέξας, η πολιτεία διανύει την έκτη ημέρα σε συνθήκες πολύ χαμηλών θερμοκρασιών. Οι ελλείψεις σε πετρέλαιο εξακολουθούν να υφίστανται, καθώς η παραγωγή και διύλιση δεν έχει αποκατασταθεί. 

Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν ότι οι αυξημένες ανάγκες λόγω της κακοκαιρίας θα συμβάλουν στη μείωση των αποθεμάτων των ΗΠΑ. Τα τελευταία εβδομαδιαία στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 7,3 εκατ.βαρέλια ημερησίως και σε αυτά αποδίδεται και το αρχικό άλμα των τιμών. Την ίδια στιγμή, οι εξαγωγές αργού αυξήθηκαν κατά 3,9 εκατ.βαρέλια ημερησίως – πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από πέρυσι το Μάρτιο, σύμφωνα με την υπηρεσία. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
   
 
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News