Business & Finance Πέμπτη 18/02/2021, 15:04
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η μεταρρύθμιση του ΠΟΕ στο επίκεντρο της εμπορικής στρατηγικής της Ε.Ε. 

Η μεταρρύθμιση του ΠΟΕ στο επίκεντρο της εμπορικής στρατηγικής της Ε.Ε. 

Η μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, θα αποτελέσει τον κεντρικό άξονα της εμπορικής στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την επόμενη δεκαετία, όπως έκανε γνωστό σήμερα Πέμπτη με ανακοίνωσή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Υπό το πλαίσιο αυτό, οι Βρυξέλλες θα επιδιώξουν οι εμπορικοί κανόνες να είναι προσανατολισμένοι στην προστασία του περιβάλλοντος, να εφαρμόζονται και ο οργανισμός να λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις κυβερνητικές επιδοτήσεις.

Η Κομισιόν η οποία είναι το όργανο που επιβλέπει τις εμπορικές πρακτικές της Ε.Ε., έχει θέσει την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ως τον βασικότερο παράγοντα στη νέα, ανοιχτή, και βιώσιμη στρατηγική της. Σε αυτή τη βάση επιθυμεί περισσότερες «πράσινες» πρωτοβουλίες από τις επιχειρήσεις που εμπλέκονται σε μια εμπορική συμφωνία, ενώ θέλει και έναν ΠΟΕ πιο ευαισθητοποιημένο αναφορικά με το περιβάλλον. 

Οι πρωτοβουλίες ενδεχομένως θα μπορούσαν να συμπεριλαμβάνουν από την απελευθέρωση του εμπορίου σε πράνα προϊόντα και υπηρεσίες, έως συμφωνίες για τη μείωση των κυβερνητικών επιδοτήσεων αναφορικά με τα ορυκτά καύσιμα. 

Όπως τονίζει η Κομισιόν θα καταθέσει μια δέσμη προτάσεων για τον ΠΟΕ, εστιάζοντας στην βιώσιμη ανάπτυξη, μέρος της οποίας αποτελούν τα εργασιακά δικαιώματα για την ισότητα των φύλων και στις διαταραχές που προκαλούνται στο παγκόσμιο εμπόριο από τις συναλλαγές από εταιρείες που απολαμβάνουν κυβερνητική στήριξη. 

Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι η Ε.Ε. θα ρίξει γέφυρες με την κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία του ΠΟΕ, οι οποίες και δέχθηκαν πλήγμα, υπό την προηγούμενη κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ. 

«Ένας παράγοντας κλειδί για την κρίση αυτή, αποτελεί το γεγονός ότι η ένταξη της Κίνας στον Οργανισμό δεν οδήγησε την οικονομία της σε έναν μετασχηματισμό σε οικονομία ανταγωνισμού. Ο ΠΟΕ δεν προσπάθησε να διαπραγματευθεί νέους κανόνες για να αντιμετωπίσει αυτό το γεγονός». 

Η Ε.Ε. θα επιδιώξει να αποκαταστήσει τη λειτουργία του Σώματος Εφέσεων του ΠΟΕ, του απόλυτου διαιτητικού οργάνου για το παγκόσμιο εμπόριο, ένα όργανο το οποίο η κυβέρνηση Τραμπ επί της ουσίας έθεσε εκτός λειτουργίας, όταν δεν ενέκρινε την τοποθέτηση των νέων δικαστών, στη θέση εκείνων των οποίων η θητεία είχε λήξει.  

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News