Business & Finance Πέμπτη 18/02/2021, 14:15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρετανία: Κίνδυνος για τους εργαζόμενους αν τα προγράμματα στήριξης αποσυρθούν 

Βρετανία: Κίνδυνος για τους εργαζόμενους αν τα προγράμματα στήριξης αποσυρθούν 

Τα προγράμματα στήριξης της εργασίας, τα οποία έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση της Βρετανίας στο διάστημα του σχεδόν τελευταίου έτους μετά την εμφάνιση της πανδημίας του κορωνοϊού, έχουν διατηρήσει πλήθος θέσεων και εργαζόμενους στην αγορά εργασίας. 

Τα μέτρα αυτά όπως η αναστολή σύμβασης και οι ευνοϊκές συνθήκες δανεισμού έχουν επεκταθεί έως τα τέλη Απριλίου, σύμφωνα με τις τελευταίες εξαγγελίες της κυβέρνησης Τζόνσον. 

Ωστόσο νέα έρευνα το Βρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, υποδεικνύει ότι τα μέτρα αυτά επί του παρόντος είναι ο βασικότερος παράγοντας, ούτως ώστε οι επιχειρήσεις να διατηρούν τον αριθμό των εργαζόμενών τους στα ίδια επίπεδα. 
Σύμφωνα με τις απαντήσεις που έδωσαν οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα αυτή, μία στις τέσσερις ή το 25% εξ αυτών, θα αναγκασθεί να αποδεσμεύσει προσωπικό, αν τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης λήξουν στα τέλη του Απριλίου.

Επιπλέον 25% δήλωσαν ότι σε αυτή την περίπτωση θα αναγκασθούν να προχωρήσουν σε περικοπές στο ωράριο των υπαλλήλων τους. 

Τα αποτελέσματα της έρευνας έρχονται σε μια κρίσιμη περίοδο, καθώς στις 3 Μαρτίου ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ καταθέτει τον καινούργιο προϋπολογισμό, με τον ίδιο να έχει δεσμευθεί ότι θα παράσχει περαιτέρω στήριξη στην αγορά εργασίας. 

Σύμφωνα με τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας σήμερα, έως τις 11 Φεβρουαρίου, περί του 20% των απασχολούμενων στον ιδιωτικό τομέα, βρίσκονταν σε κάποιο από αυτά τα μέτρα στήριξης, από 18% δύο εβδομάδες νωρίτερα, ωστόσο χαμηλότερα από το 30%, στην πρώτη εμφάνισης της πανδημίας. 

Τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης Τζόνσον έχουν αναδειχθεί επί της παρούσης τα πιο δαπανηρά, το ύψος των οποίων έως τα μέσα Δεκεμβρίου ανέρχονταν στα 46 δισ. λίρες.

Το Resolution Foundation, ένα think tank, σε ξεχωριστή έκθεση που δημοσιοποίησε σήμερα Πέμπτη, αναφέρει ότι περί των 2 εκατ. Βρετανών, είτε είναι άνεργοι είτε βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, για τουλάχιστον έξι μήνες. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News