Business & Finance Τετάρτη 17/02/2021, 22:58
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Πάνω από τα 64 δολάρια το brent

Πάνω από τα 64 δολάρια το brent

Στα ύψη ώθησε τις τιμές πετρελαίου το πολικό ψύχος που σαρώνει την πολιτεία του Τέξας στις ΗΠΑ, καθώς οι υπερβολικά χαμηλές θερμοκρασίες οδήγησαν στο κλείσιμο της παραγωγής στην περιοχή, με τη ζήτηση για ενέργεια να έχει εκτιναχθεί στα ύψη. 

Η τιμή brent στο Λονδίνο ενισχύθηκε 1,6% διαμορφούμενη στα 64,34 δολάρια το βαρέλι, ενώ στη Ν.Υόρκη η τιμή αργού κινήθηκε πάνω από τα 61 δολάρια το βαρέλι με άνοδο 1,8%. Και οι δύο τιμές εκτινάχθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια μεγαλύτερη του έτους. 

Μέχρι τώρα η κατευθυντήρια δύναμη στις τιμές πετρελαίου ήταν η μείωση της παραγωγής από τους κορυφαίους πετρελαιοπαραγωγούς του ΟΠΕΚ+. Τώρα, όμως προστέθηκαν και οι εξαιρετικά ψυχρές συνθήκες «που θα ωθήσουν τις τιμές στο επόμενο επίπεδο», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Μπομπ Γιάγκερ, διευθυντής του τμήματος προθεσμιακών ενέργειας στη Mizuho. Ο ίδιος βλέπει πολύ σύντομα την τιμή αργού να ξεπερνά τα 65 δολάρια το βαρέλι. 

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επικρατεί στο Τέξας έχει θέσει εκτός λειτουργίας παραγωγική δραστηριότητα της τάξης των 1 εκατ.βαρελιών ημερησίως και αυτό θα συνεχιστεί για αρκετές ακόμη ημέρες, εάν όχι εβδομάδες. Ωστόσο, παράγοντες της βιομηχανίες αναφέρουν ότι σε αντίθεση με τυφώνες, το σημερινό ψύχος δεν πρόκειται να προκαλέσει ζημιές στις πετρελαϊκές υποδομές. 
  
 
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News