Business & Finance Τετάρτη 17/02/2021, 22:45
ΦΕΝΤΕΡΑΛ ΡΙΖΕΡΒ

Πρακτικά Fed: Δεν υπάρχει ανησυχία για πληθωρισμό

Πρακτικά Fed: Δεν υπάρχει ανησυχία για πληθωρισμό

Αντιμέτωποι με μία οικονομία που θα χρειαστεί αρκετό χρονικό διάστημα για να επιστρέψει σε πλήρη ανάκαμψη, οι αξιωματούχοι της Φέντεραλ Ριζέρβ συζήτησαν τον προηγούμενο μήνα πώς θα προετοιμάσουν το έδαφος για τον ερχομό υψηλότερου πληθωρισμού. Ταυτόχρονα, δεσμεύθηκαν να παραμείνουν σε επαγρύπνηση προκειμένου να διαπιστώσουν τυχόν σημάδια «φούσκας» σε διάφορες κατηγορίες ενεργητικού. Αυτά είναι τα βασικά σημεία που προκύπτουν από τα πρακτικά της Φέντεραλ Ριζέρβ από τη συνεδρίαση της 26ης-27ης Ιανουαρίου, που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα. 

Στις συζητήσεις τους, που κυμάνθηκαν από την αποδοχή του υψηλότερου πληθωρισμού από τις αγορές έως το φαινόμενο των χρηματιστηριακών συναλλαγών μικροεπενδυτών σε πλατφόρμες τύπου Robinhood, οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ ανέφεραν ότι εξακολουθούν να είναι δεσμευμένοι στη διατήρηση της σημερινής χαλαρής νομισματικής πολιτικής όσο χρόνο χρειαστεί για την πλήρη ανάκαμψη της αγοράς εργασίας. 

Εν αναμονή αυξήσεων σε ορισμένες τιμές τους επόμενους μήνες, πολλοί αξιωματούχοι υπογράμμισαν πόσο σημαντικό είναι να γίνεται διάκριση ανάμεσα σε μεμονωμένες αλλαγές στις τιμές και στις αλλαγές που υποδεικνύουν πληθωριστικές τάσεις, σύμφωνα πάντα με τα πρακτικά. Στο πλαίσιο αυτό, ορισμένοι διαμορφωτές πολιτικής διέκριναν κάποιες αυξήσεις στις τιμές σε αγαθά τα οποία παρουσιάζουν ελλείψεις στην αγορά. Αλλοι πάλι αναμένουν ότι μία απότομη επιστροφή στην ομαλότητα θα μπορούσε να ωθήσει σε ξαφνική άνοδο τις τιμές ορισμένων προϊόντων.  

Οι αξιωματούχοι της Fed πάντως, που έχουν θέσει ως στόχο να επαναφέρουν τις ΗΠΑ σε πλήρη απασχόληση και να ωθήσουν τον πληθωρισμό κοντά στο 2%, είναι αποφασισμένοι να αγνοήσουν όλα αυτά. Σε μία προσπάθεια δε, να εξηγήσουν στις αγορές που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στις τιμές βασικών αγαθών όπως τρόφιμα και ενέργεια, οι διαμορφωτές της νομισματικής πολιτικής τόνισαν ότι είναι σημαντικό να αγνοήσουν τους εποχικούς παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον πληθωρισμό και να εστιάσουν στις πιο σταθερές τάσεις που καθοδηγούν τις τιμές και τις οποίες παρακολουθεί η Fed, όπως αναφέρεται στα πρακτικά. 

Στο πλαίσιο αυτό, τόσο ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ όσο και οι υπόλοιποι κεντρικοί τραπεζίτες τόνισαν ότι δεν θα αρχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια για να περιορίσουν τον πληθωρισμό, αλλά μάλλον θα περιμένουν να εμφανιστούν οι πραγματικές πιέσεις στις τιμές πριν από την ενίσχυση της πολιτικής.

Η επόμενη συνεδρίαση της Fed είναι στις 16 Μαρτίου. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
  
  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News