Business & Finance Τετάρτη 17/02/2021, 14:07
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωπαϊκές προειδοποιήσεις για το φαινόμενο Gamestop

Ευρωπαϊκές προειδοποιήσεις για το φαινόμενο Gamestop

Προειδοποιήσεις προς τους μικρού «βεληνεκούς» επενδυτές εξέδωσε η ανώτατη ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή για τις αγορές, θέλοντας να τους επιστήσει την προσοχή για το πρόσφατο περιστατικό με τη μετοχή της Gamestop.

Στην ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA), τονίζει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να αποφεύγουν τις πληροφορίες από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι οποίες δεν είναι επαληθευμένες, προκειμένου να αγοράζουν και να πωλούν μετοχές.  

Οι προειδοποιήσεις της ESMA, εστιάζουν στην ομάδα WallStreetBets στο Reddit, η οποία και είναι εκείνη που προκάλεσε την φρενίτιδα στη μετοχή της Gamestop και σε άλλες μετοχές, όταν προέτρεψαν τους μικροεπενδυτές να αγοράσουν αυτές τις μετοχές, για τις οποίες τα κερδοσκοπικά funds είχαν ανοίξει short θέσεις.

Αν και οι κανόνες των ευρωπαϊκών αγορών υπόκεινται σε τελείως διαφορετική δομή σε σχέση με των ΗΠΑ, δεν μπορεί να αποκλειστεί το γεγονός ότι παρόμοια φαινόμενα δεν θα συμβούν και στην Ευρώπη, καθώς υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι παρατηρείται συσσώρευση μικροεπενδυτών στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση.

Όπως υπογραμμίζει η ESMA, μπορεί η μεγαλύτερη επενδυτική συμμετοχή να ενισχύει τις αγορές, ωστόσο συγχρόνως αυξάνεται και το ρίσκο, καθώς οι επενδυτές αυτοί στρέφονται σε μετοχές με μεγάλη μεταβλητότητα. Γι’ αυτό οι επενδυτές θα πρέπει να συλλέγουν πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές, ούτως ώστε να γνωρίζουν και ποιες θα είναι οι δυνητικές τους απώλειες.

Η οργάνωση ή η εκτέλεση συντονισμένων στρατηγικών υπό συγκεκριμένες συνθήκες και σε δεδομένη στιγμή με σκοπό να κινηθεί η τιμή μιας μετοχής, μπορεί να συνιστά χειραγώγηση της αγοράς, τονίζει  η ESMA.

«Ομοίως, θα πρέπει να δίδεται ιδιαίτερη προσοχή κατά την ανάρτηση πληροφοριών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τον εκδότη ή το χρηματοοικονομικό μέσο, ​​καθώς η διάδοση ψευδών ή παραπλανητικών πληροφοριών μπορεί επίσης να συνιστά χειραγώγηση της αγοράς», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί κατά τη διάδοση επενδυτικών προτάσεων από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις πλατφόρμες στο διαδίκτυο, καθώς υπόκεινται σε ρυθμιστικές απαιτήσεις, καταλήγει το κείμενο στην ανακοίνωση της ESMA.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News