Business & Finance Τρίτη 16/02/2021, 19:41
ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ

Μερίσματα 6,7 δισ.δολαρίων από ΒΗΡ και Glencore

Μερίσματα 6,7 δισ.δολαρίων από ΒΗΡ και Glencore

Η βιομηχανία εξόρυξης μετάλλων δικαιολογεί τα μέγιστα τον χαρακτηρισμό της ως ένα από τα πιο «δυνατά σημεία» της παγκόσμιας οικονομίας που προσπαθεί να ανακάμψει από την πανδημία, από τη στιγμή που η BHP κατέβαλε μέρισμα ρεκόρ και η Glencore ανακοίνωσε ότι θα επαναλάβει τις πληρωμές μερισμάτων προς τους επενδυτές.

Η BHP, ο μεγαλύτερος στον κόσμο όμιλος εξόρυξης μετάλων, ανακοίνωσε ότι θα καταβάλει μερίσματα της τάξης των 5,1 δισ.δολαρίων, καθώς τα κέρδη της άγγιξαν υψηλά επταετίας το εξάμηνο έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2020, ενώ η Glencore γνωστοποίησε ότι θα επιστρέψει ξανά στους επενδυτές 1,6 δισ.δολάρια υπό τη μορφή μερισμάτων, μετά την αναστολή τους τον περυσινό Αύγουστο.

Εχοντας θέσει υπό έλεγχο το χρέος τους, οι δύο κορυφαίοι όμιλοι εξόρυξης μετάλλων στον κόσμο – από χάλυβα έως σιδηρομετάλλευμα, χαλκό και πλατίνα – επέλεξαν να επιστρέψουν το ρευστό στους μετόχους τους παρά να το σπαταλήσουν σε νέα προγράμματα ή σε εξαγορές. Χάρη στην ανάκαμψη της Κίνας και τις διακοπές στην προσφορά σε αρκετές αγορές, η βιομηχανία εξόρυξης μετάλλων απολαμβάνει τις καλύτερες συνθήκες σε διάρκεια άνω της δεκαετίας. 

«Η προσφορά φαίνεται να περιορίζεται, τη στιγμή που η Κίνα έχει αναδυθεί ιδιαίτερα ισχυρή από την πανδημία του κορωνοϊού. Εάν οι δαπάνες σε προγράμματα υποδομών αυξηθούν στις ΗΠΑ, τότε θα υπάρξει νέος κύκλος ανόδου στις τιμές των εμπορευμάτων», αναφέρουν αναλυτές. 

Αντίστοιχα, η Rio Tinto, ο μεγαλύτερος παραγωγός σιδηρομεταλλεύματος, προβλέπεται να ανακοινώσει ότι θα καταβάλει μερίσματα αξίας 5,2 δισ.δολαρίων όταν θα παρουσιάσει τα αποτελέσματά της αύριο Τετάρτη. Η τιμή σιδηρομεταλλεύματος έχέι ενισχυθεί 85% στη διάρκεια του 2020, αγγίζοντας υψηλό εννέα ετών, στα 175 δολαρια ο τόνος το Δεκέμβριο, προτού υποχωρήσει. Επίσης, ο χαλκός έχει ενισχυθεί 80% από τα χαμηλά του περυσινού Μαρτίου. 

H JPMorgan εκτιμά ότι η Rio Tinto και η BHP θα αποτελέσουν τις δύο κορυφαίες εταιρείες στην Ευρώπη ως προς την καταβολή μερισμάτων εφέτος, εάν οι τιμές εμπορευμάτων παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News