Business & Finance Δευτέρα 2/11/2020, 11:31
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κέρδη 275% για το μεγαλύτερο αντισταθμιστικό ταμείο του πλανήτη

Κέρδη 275% για το μεγαλύτερο αντισταθμιστικό ταμείο του πλανήτη

Πολύ πριν αναλάβει το καλύτερο σε αποδόσεις αντισταθμιστικό ταμείο του πλανήτη, ο Κιάν Γιονγκιάνγκ ήταν επικεφαλής της μεγαλύτερης online υπηρεσίας γνωριμιών της Κίνας. 

Ο απόφοιτος του Γέιλ αφιέρωσε ατελείωτες ώρες για να ελέγξει χρήστες που φαίνονταν ελκυστικοί αλλά είχαν ύποπτα προφίλ, αποσύροντας λογαριασμούς και διαγράφοντας απατεώνες προκειμένου να βελτιώσει την αυθεντικότητα του site και να διασφαλίσει την επιτυχία του.  

Τώρα, η ίδια προσοχή στη λεπτομέρεια απέδωσε καρπούς και οι μεγάλες αποδόσεις βοήθησαν την εταιρεία του στη Σιγκαπούρη να μετατραπεί σε «γίγαντα» διαχείρισης πλούτου. Το διάστημα από τον Ιανουάριο έως το Σεπτέμβριο, η QQQ Capital Management εμφάνισε δυσθεώρητα κέρδη της τάξης του 275%, με αποτέλεσμα να αναδειχθεί στο μεγαλύτερο αντισταθμιστικό ταμείο του πλανήτη, σύμφωνα με στοιχεία της Eurekahedge. Η QQQ γνωστοποίησε ότι το υπό διαχείριση ενεργητικό της αυξήθηκε στα 1 δισ.δολάρια τον προηγούμενο μήνα, με το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων να προέρχονται από τον ίδιο τον Κιάν. 
Αναλυτικότερα, τα κέρδη του αντισταθμιστικού ταμείου προήλθαν από συγκέντρωση κινδύνων, κάτι που πολλοί διαχειριστές κεφαλαίου θα ήθελαν να αποφύγουν: το QQQ έχει περισσότερο από το ένα τρίτο του ενεργητικού του επενδεδυμένο σε κινεζικές εταιρείες στον χώρο της εκπαίδευσης. Μολονότι οι μετοχές αυτές εκτινάχθηκαν εφέτος στα ύψη, έχουν δεχθεί πλήγμα από τις ανησυχίες για τυχόν παρεμβάσεις από τις ρυθμιστικές αρχές, καθώς και για κατηγορίες σχετικά με λογιστικές απάτες και μάλιστα οι μετοχές μίας εκ των εταιρειών αυτών βούλιαξε τις τελευταίες εβδομάδες εν μέσω υποβαθμίσεων από αναλυτές. «Οταν επενδύουμε, γνωρίζουμε τα πάντα για την εταιρεία, τα πέντε κορυφαία στελέχη της, την προσωπικότητά τους, τις αδυναμίες τους, τις ικανότητές τους, τα πάντα γι΄αυτούς», ανέφερε ο Κιάν σε συνέντευξή του. 

Η εμπειρία του Κιάν με το κινεζικό εκπαιδευτικό σύστημα έχει βαθιές ρίζες. Γεννηθείς το 1972, το ίδιο έτος που ο Αμερικανός πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον επισκέφθηκε την Κίνα, ο Κιάν μεγάλωσε σε μία περίοδο ραγδαίας οικονομικής ανάπτυξης που ακολούθησε την Πολιτιστική Επανάσταση. Αφού αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας της Β.Κίνας, συμμετείχε σε ένα κέντρο διδασκαλίας, που ειδικευόταν στο να προετοιμάζει τους μαθητές που ήθελαν να πάνε σε ξένα πανεπιστήμια. Eν συνεχεία, έφυγε και αυτός για το εξωτερικό, πήρε MBA από το Shool of Management του Γέιλ το 2000 και τώρα είναι μέλος της Ομάδας Συμβούλων της Κίνας. 

Αφού επέστρεψε στην Κίνα, ο Κιάν επέστρεψε στο κέντρο διδασκαλίας και έγινε συνιδρυτής του καθώς ανέλαβε την επέκτασή του. Μετατράπηκε σε New Oriental Eduation & Technology Group, ένας κολοσσός στον χώρο της εκπαίδευσης με κεφαλαιοποίηση της τάξης των 26 δισ.δολαρίων στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. 

Αφού αποχώρησε απο την εκπαίδευση, δημιούργησε και εν συνεχεία πώλησε τον πάροχο περιεχομένου για κινητά Atop Century και αγόρασε σημαντικό μερίδιο στην online υπηρεσία γνωριμιών Jiayuan.com. Eπειδή όμως οι κλιματικές συνθήκες στο Πεκίνο επιδεινώθηκαν και τα παιδιά του υπέφεραν από άσμα, έφυγε για τη Σιγκαπούρη το 2013.  

Εκεί αφού έκανε κάποια αποτυχημένη προσπάθεια να δημιουργήσει διαδικτυακή εταιρεία, το 2018 σε ηλικία πλέον 48 ετών έβαλε τους σπόρους για τη δημιουργία της QQQ με δικό του κεφάλαιο 100 εκατ.δολαρίων. Το συγκεκριμένο έτος, το ταμείο παρουσίασε κέρδη 40% παρότι λειτουργούσε μόλις τρία τρίμηνα. Το 2019, τα κέρδη ήταν 31%, ξεπερνώντας τα αντίστοιχα του αμερικανικού χρηματιστηριακού δείκτη S&P 500 και τα δύο έτη. Το ταμείο εξασφάλισε αναβαθμισμένη άδεια από τη Σιγκαπούρη τον Αύγουστο, με αποτέλεσμα να αρθεί το όριο των 183 εκατ.δολαρίων στη διαχείριση ενεργητικού. 

Το QQQ συναλλάσσεται σχεδόν αποκλειστικά σε μετοχές εισηγμένες σε αμερικανικά χρηματιστήρια και σε αντίθεση με άλλα αντισταθμιστικά ταμεία, η ομάδα του που απαρτίζεται από έξι άτομα, παρακολουθώντας πλήθος εναλλακτικών στοιχείων και αναλύσεις. To πλεονέκτημά του έγκειται στο γεγονός ότι κάθε εταιρεία στην οποία ποντάρει το QQQ συνοδεύεται από έρευνα διάρκειας χιλιάδων ωρών, γεγονός που δίδει στο ταμείο την εμπιστοσύνη να στοιχηματίζει μαζικά σε επιλεγμένους τομείς. Αυτή τη στιγμή, έχει το 55% του ενεργητικού του σε μετρητά εν όψει των αμερικανικών εκλογών, στοιχηματίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις για νέα μέτρα στήριξης θα αποδιοργανώσουν και θα οδηγήσουν σε πτώση την αγορά. Πράγματι, ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε στις τέσσερις από τις πέντε συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδας , αγγίζοντας χαμηλό πέντε εβδομάδων. 

Η μέχρι τώρα στρατηγική του έχει αποδώσει καρπούς. Πέρυσι, η New Oriental Education έχει αυξηθεί 31%, ενώ η GSX Techedu έχει τετραπλασιαστεί και η TAL Education καταγράφει κέρδη 55%. Βεβαίως, υπάρχει πληθώρα κινδύνων. Για παράδειγμα, η GSX ανακοίνωσε πριν από ένα μήνα ότι τελεί υπό έρευνα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ. Για τις κινεζικές εταιρείες στον χώρο της εκπαίδευσης, ο Κιάν αρνήθηκε να κάνει σχόλιο, λέγοντας απλώς ότι εμπιστεύεται πολλά από τα βασικά στελέχη τους και κατανοεί τα θεμελιώδη. Επίσης, η QQQ ενημερώνει τους πελάτες της για τους κινδύνους και ενίοτε δεν δέχεται χρήματα από επενδυτές για τους οποίους θεωρεί ότι δεν μποούν να διαχειριστούν πιθανές ζημίες.  

Πηγή: Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News