Business & Finance Δευτέρα 15/02/2021, 13:20
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη: Διευρύνθηκε το εμπορικό πλεόνασμα τον Δεκέμβριο και στο σύνολο του 2020

Ευρωζώνη: Διευρύνθηκε το εμπορικό πλεόνασμα τον Δεκέμβριο και στο σύνολο του 2020

Το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης διευρύνθηκε περαιτέρω τον Δεκέμβριο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, μια τάση που καταγράφηκε και στο σύνολο της περασμένης χρονιάς, όπως δείχνουν τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Eurostat, το πλεόνασμα των 19 χωρών που μοιράζονται το ευρώ με τους εμπορικούς εταίρους τους, ανήλθε στα 29,2 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2020, από 25,8 δισ. ευρώ και 22,6 δισ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα και έναντι προβλέψεων των αναλυτών για πλεόνασμα της τάξεως των 25,3 δισ. ευρώ. 

Για το σύνολο του 2020, το εμπορικό ισοζύγιο της Ευρωζώνης ήταν πλεονάζον κατά 234,5 δισ. ευρώ, από 221 δισ. ευρώ το 2019. 

Όπως επισημαίνει η Eurostat, το έλλειμμα στις εισαγωγές ενέργειας συρρικνώθηκε στα 159 δισ. ευρώ, από 260 δισ. ευρώ το 2019 και όχι μόνο αντιστάθμισε το μικρότερο πλεόνασμα των εξαγωγών σε μηχανήματα και αυτοκίνητα, αλλά ήταν και ο κυριότερος παράγοντας για να διευρυνθεί το εμπορικό πλεόνασμα πέρυσι. 

Την ίδια ώρα ωστόσο η βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης τον Δεκέμβριο ακολούθησε αντίθετη κατεύθυνση σε σχέση με αυτή του εμπορικού πλεονάσματος, καθώς τα στοιχεία της Eurostat έδειξαν ότι υποχώρησε 1,6% σε μηνιαία βάση και 0,8% σε ετήσια, με τους αναλυτές του Reuters να αναμένουν πτώση 1% σε μηνιαία και 0,3% σε ετήσια βάση. 

Η παραγωγή των κεφαλαιουχικών αγαθών που χρησιμοποιούνται για επενδύσεις συρρικνώθηκε κατά 3,1% τόσο σε μηνιαία όσο και σε ετήσια βάση, ενώ η παραγωγή για τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά υποχώρησε κατά 0,6% και 3,9% σε μηνιαία και ετήσια βάση αντίστοιχα. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News