Business & Finance Κυριακή 14/02/2021, 15:23
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Σε υψηλό 20ετίας οι IPOs στην περυσινή χρονιά της πανδημίας

ΗΠΑ: Σε υψηλό 20ετίας οι IPOs στην περυσινή χρονιά της πανδημίας

Η εμφάνιση του κορωνοϊού πέρυσι, εκτός των νέων δεδομένων που επέβαλε στην ανθρωπότητα, ταρακούνησε συθέμελα τις αγορές και τις επιχειρήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πολλές εταιρείες αναγκάσθηκαν να κλείσουν, ενώ όσες παρέμειναν και παραμένουν εν λειτουργία, το οφείλουν στα κυβερνητικά «δεκανίκια», τα κρατικά προγράμματα στήριξης δηλαδή. 

Κι όμως σε αυτή τη χρονιά, στη χώρα που χτυπήθηκε όσο καμία άλλη από τη φονική πανδημία, το καταστροφικό πέρασμα του κορωνοϊού όχι μόνο δεν απέτρεψε τις εταιρείες που θέλησαν να διαβούν το κατώφλι των χρηματιστηριακών αγορών να το κάνουν, απεναντίας ο αριθμός τους εκτινάχθηκε σε υψηλό δύο δεκαετιών κι ενώ πέρυσι η αβεβαιότητα και οι ανησυχίες αναφορικά με την αποτίμησή τους, μετά την είσοδό τους, χτύπησε «κόκκινο».

Συγκεκριμένα σε ετήσια βάση ο αριθμός Αρχικών Δημόσιων Προσφορών (IPOs) στις ΗΠΑ το 2020, εκτινάχθηκε κατά 108,71% σε σύγκριση με το 2019 και από τις 195 εταιρείες, στις 407. 

Παρά το γεγονός ότι το α΄ τρίμηνο η δραστηριότητα δεν ήταν ιδιαίτερα έντονη, στο γ΄ τρίμηνο ανέβασε κατακόρυφα ταχύτητα, εν μέσω μιας αλλαγής κλίματος στις αγορές, μετά την καταιγίδα και του τρόμου κατά το β΄ τρίμηνο του 2020. 
Οι εταιρείες στους κλάδους που επωφελήθηκαν από την πανδημία συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό σε αυτή τη φρενίτιδα των IPOs. Από το β΄ τρίμηνο, οι κλάδοι της τεχνολογίας και της βιοτεχνολογίας βγήκαν στο προσκήνιο και η ραγδαία αύξηση της ζήτησης για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες των εταιρειών των προαναφερόμενων κλάδων, τους προσέφερε ένα σοβαρό κίνητρο για να εισέλθουν στο χρηματιστήριο. 

ΗΠΑ: Σε υψηλό 20ετίας οι IPOs στην περυσινή χρονιά της πανδημίας-1

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που διαδραμάτισε σημαίνοντα ρόλο ήταν η απευθείας εισαγωγή των εταιρειών, μετά την αλλαγή του νόμου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μετά από πρόταση του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης. Πριν την από αυτή την αλλαγή, η άντληση κεφαλαίων ήταν η κύρια διαφορά μεταξύ της παραδοσιακής IPOs και της απευθείας εισαγωγής. Βάσει του νέου νόμου, στις εταιρείες προσφέρεται η εναλλακτική λύση να ανακοινώσουν την απευθείας εισαγωγή τους και να συγκεντρώσουν κεφάλαια κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. 

Από το 1999, όταν οι IPOs έφθασαν στις 486 και έως το 2020, το σύνολό τους ανήλθε στις 4.509, με το χαμηλότερο επίπεδό τους το 2008, όπου εν μέσω της χρηματοπιστωτικής κρίσης, ο αριθμός έφθασε μόλις στις 57. 

ΗΠΑ: Σε υψηλό 20ετίας οι IPOs στην περυσινή χρονιά της πανδημίας-2

ΗΠΑ: Σε υψηλό 20ετίας οι IPOs στην περυσινή χρονιά της πανδημίας-3

moneyreview.gr με πληροφορίες από tradingplatforms

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News