Business & Finance Σάββατο 13/02/2021, 15:17
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο κορωνοϊός «χτύπησε» και τα ΑΤΜs στην Ευρώπη – Αυξήθηκαν σημαντικά οι κυβερνοεπιθέσεις 

Ο κορωνοϊός «χτύπησε» και τα ΑΤΜs στην Ευρώπη – Αυξήθηκαν σημαντικά οι κυβερνοεπιθέσεις 

Τα ΑΤΜs αποτελούν συχνά στόχο επιθέσεων, καθώς η χωρίς φύλαξη τοποθέτησή τους και σε σημεία πολλές φορές που δεν είναι πολυσύχναστα, τα καθιστά ιδιαίτερα ελκυστικά για τους διάφορους επιτήδειους. Οι επιθέσεις γίνονται είτε με εκρηκτικούς μηχανισμούς, είτε κλέβοντας το ίδιο το μηχάνημα, αλλά και με ηλεκτρονικούς τρόπους παραβιάζοντας το λογισμικό τους ή τα δεδομένα των χρηστών. 

Σύμφωνα με τα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Ασφαλείς Συναλλαγές (EAST) για το α΄ εξάμηνο του 2020 (δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία διαθέσιμα για το β΄ εξάμηνο της περυσινής χρονιάς), οι συνολικές επιθέσεις στα ΑΤΜs στην Ευρώπη ανήλθαν στις 2.363.

Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στις κυβερνοεπιθέσεις (αυτές που παραβιάσθηκε το λογισμικό), οι οποίες και εκτινάχθηκαν κατά 269%, από 35 το α΄ εξάμηνο το 2019 στις 129.

Το ποσό που υπεκλάπη ήταν κάτι περισσότερο από 1 εκατ. ευρώ, χαμηλότερα από το ρεκόρ του 1,51 εκατ. ευρώ του α΄ εξαμήνου του 2017, από 114 κυβερνοεπιθέσεις. 

Ο κορωνοϊός «χτύπησε» και τα ΑΤΜs στην Ευρώπη – Αυξήθηκαν σημαντικά οι κυβερνοεπιθέσεις -1

Φυσικά οι περισσότερες επιθέσεις έγιναν με φυσικό τρόπο, προκαλώντας ζημιές στα μηχανήματα, είτε κλέβοντας το ίδιο το μηχάνημα… Αν και μειώθηκαν σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα από τις 2.376 στις 1.829, το συνολικό χαμένο ποσό αυξήθηκε 11% στα 12,6 εκατ. ευρώ, από 11,4 εκατ. ευρώ.

Οι επιθέσεις με εκρήξεις είχαν τη μερίδα του λέοντος σε κλεμμένα χρήματα, καθώς αποσπάσθηκαν 7,6 εκατ. ευρώ από 5,1 εκατ. ευρώ, μια αύξηση κατά 49%. 

Μείωση καταγράφηκε και στις διαρρήξεις στα μηχανήματα από 610 περιστατικά στα 405.

Ο κορωνοϊός «χτύπησε» και τα ΑΤΜs στην Ευρώπη – Αυξήθηκαν σημαντικά οι κυβερνοεπιθέσεις -2

Για κάποιους, το γεγονός ότι αυτές οι επιθέσεις εξακολουθούν να συμβαίνουν τόσο συχνά στην Ευρώπη μπορεί να θυμίζει ταινία.

Ωστόσο η EAST από τη μεριά της κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και παραδέχεται ότι αυτού του είδους οι επιθέσεις είναι ένα από τα πιο σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζει.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Atlasvpn

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News