Business & Finance Παρασκευή 12/02/2021, 22:45
OIKONOMIA

Σήμα για «γενναία» δημοσιονομική τόνωση έδωσε η Γέλεν στο G7

Σήμα για «γενναία» δημοσιονομική τόνωση έδωσε η Γέλεν στο G7

To μήνυμα ότι θα συνεργαστεί με τους εταίρους της για την επανεκκίνηση της παγκόσμιας οικονομίας έδωσε χθες η νέα κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, σε μία δηλωτική αλλαγή πλεύσης από την «μοναχική» πολιτική του προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ. 

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, στην πρώτη της επαφή με ομολόγους της και κεντρικούς τραπεζίτες των χωρών μελών της G7, υπογράμμισε την ανάγκη για «γενναία» δημοσιονομική τόνωση, ώστε να υποστηριχθεί η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας μετά το βαρύ πλήγμα που επέφερε η πανδημία του κορονοϊού.

«Τώρα είναι η ώρα να δράσουμε αποφασιστικά» ήταν το μήνυμα των ΗΠΑ που μετέφερε η Γέλεν στην Ομάδα του G7, αναφέροντας ότι πρέπει να εστιάσουν στη στήριξη της οικονομίας, σύμφωνα με την ανακοίνωσε που εξέδωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών μετά την τηλεδιάσκεψη της G7 που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή.

Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκε και η πρόταση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για διεύρυνση των δημοσιονομικών μέτρων στήριξης, καθώς και η ψηφιακή φορολογία και η κλιματική αλλαγή.

Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των χωρών μελών του G7 συζήτησαν το θέμα της αύξησης των πόρων του ΔΝΤ και αναμένεται να ανακοινώσουν την απόφασή τους αργότερα μέσα στο μήνα, σύμφωνα με πηγή.

Οι ΗΠΑ κλίνουν υπέρ της στήριξης της πρότασης για ενίσχυση των πόρων του ΔΝΤ, γνωστών και ως Ειδικών Τραβηκτικών Δικαιωμάτων (SDR), για την παροχή μεγαλύτερης βοήθειας προς τις αναπτυσσόμενες χώρες ώστε να αντιμετωπίσουν τις συνεπειες της πανδημίας. 

Οι ΗΠΑ έχουν de-facto το δικαίωμα βέτο στην απόφαση του ΔΝΤ και ο πρώην Αμερικανός υπουργός Οικονομικών ΣΤίβεν Μνούτσιν είχε μπλοκάρει στο παρελθόν αντίστοιχο αίτημα του ταμείου για για ενίσχυση των αποθεμάτων του.

Ο Γέλεν ωστόσι τόνισε ότι έχει αλλάξει η στάση της Ουάσιγκτον, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ δίνουν άμεση προτεραιότητα στην εμβάθυνση της διεθνούς δέσμευσης και στην ενίσχυση των συμμαχιών τους, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News