Business & Finance Πέμπτη 11/02/2021, 20:42
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αδυναμία εξεύρεσης λύσης της Ε.Ε. στη διαμάχη Nokia – Daimler 

Αδυναμία εξεύρεσης λύσης της Ε.Ε. στη διαμάχη Nokia – Daimler 

Σε αδιέξοδο οδηγούνται κατά πως φαίνεται οι προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιλύσει τη διαφωνία για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας μεταξύ των εταιρειών τεχνολογίας και των αυτοκινητοβιομηχανιών, αφού οι εμπειρογνώμονες από τους οποίους ζητήθηκε να γνωμοδοτήσουν, δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σχετικά με το ύψος των δικαιωμάτων ή ποιος πρέπει να πληρώνει γι αυτά.

Η φινλανδική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Nokia και η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Daimler έχουν εμπλακεί σε μια δικαστική μάχη στη Γερμανία, για το ύψους της καταβολής για τα δικαιώματα στις βασικές τεχνολογίες πλοήγησης και επικοινωνιών και ποιος πρέπει να τα καταβάλει.

Τα ζητήματα αφορούν τον ευρύτερο κλάδο των ψηφιακών και των ηλεκτρονικών και τις συσκευές που συνδέονται στο διαδίκτυο στον τομέα της ενέργειας, της υγείας και των έξυπνων κατασκευών, με αποτέλεσμα οι ρυθμιστικές αρχές της Ε.Ε. να αναγκασθούν να εξετάσουν το θέμα.

Το 2018 συστάθηκε μια επιτροπή από 13 ειδικούς, συμπεριλαμβανομένων δικαστών, στελεχών των Audi, Ericsson και Bosch, εμπειρογνωμόνων για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, οικονομολόγων και ακαδημαϊκών, με σκοπό η ομάδα να εξετάσει την αδειοδότηση των τυπικών βασικών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας (SEP).

Στην έκθεση των εμπειρογνωμόνων που εκδόθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης, από τις προτάσεις απουσίαζε η σύγκλιση και η εξεύρεση κοινού εδάφους, με το στέλεχος της Ericsson Μόνικα Μάγκνουσον να καταλήγει σε δική της ατομική γνωμοδότηση.

Η επιτροπή προσπάθησε να μετριάσει την απογοήτευση, αναφέροντας ότι η έκθεση πρέπει να διαβαστεί ολιστικά και ότι ένας συνδυασμός διαφορετικών προτάσεων μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα, από ότι μια πρόταση μόνη της.

«Ένα σημαντικό ζήτημα είναι κατά πόσον οι δίκαιοι, λογικοί και αμερόληπτοι (FRAND) όροι και προϋποθέσεις θα πρέπει να ορίζονται ομοιόμορφα και κάθετα στα IoT (internet of things) ή θα πρέπει να επιτρέπεται να διαφέρουν μεταξύ διαφορετικών IoT», υπογραμμίζει η έκθεση, αναφερόμενη στην αλυσίδα εισροών που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία προϊόντων.

«Για ορισμένα χώρες μέλη αυτό σημαίνει ότι οι αποτιμήσεις που γίνονται για τις άδειες SEP για διαφορετικά προϊόντα, σε διάφορους κλάδους IoT, ενδέχεται να διαφέρουν. Ωστόσο, δεν υπάρχει συναίνεση μεταξύ των μελών για αυτό το θέμα».

Η ομάδα απέτυχε επίσης να συμφωνήσει πώς να προσδιορίσει τους κατόχους διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, ποια διπλώματα ευρεσιτεχνίας είναι απαραίτητα για να λειτουργήσει μια τεχνολογία, πού να αδειοδοτήσει στην αλυσίδα αξίας, πώς να ορίσει τα δικαιώματα με δίκαιο τρόπο και ποιος πρέπει να χειριστεί τις διαφορές.

Η Επιτροπή δήλωσε ότι θα εξετάσει τις ρυθμιστικές μεταρρυθμίσεις, όπως τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου συστήματος ελέγχων για τον έλεγχο των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News