Business & Finance Τετάρτη 10/02/2021, 20:21
ΕΜΠΟΡΙΟ

«Φρένο» στην ανάκαμψη του παγκόσμιου εμπορίου στο α τρίμηνο, προβλέπει η UNCTAD

«Φρένο» στην ανάκαμψη του παγκόσμιου εμπορίου στο α τρίμηνο, προβλέπει η UNCTAD

Φρένο αναμένεται ξανά στην ανάκαμψη του παγκόσμιου εμπορίου στο πρώτο τρίμηνο του 2021, καθώς τα νέα περιοριστικά μέτρα και οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού εξακολουθούν να κρατούν κλειστή την παγκόσμια αγορά τουρισμού, σύμφωνα με έκθεση της Διάσκεψης Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD).

Καθ΄όλη τη διάρκεια του 2020, η παγκόσμια εμπορική δραστηριότητα συρρικνώθηκε 9%. 

Αφού τα lockdowns οδήγησαν σε συρρίκνωση 15% το παγκόσμιο εμπόριο στο πρώτο εξάμηνο του 2020, στο δεύτερο εξάμηνο ακολούθησε ανάκαμψη με το εμπόριο αγαθών να ενισχύεται 8% στο τελευταίο τρίμηνο έναντι του τρίτου. Η άνοδος καθοδηγήθηκε κυρίως από τις αναπτυσσόμενες χώρες, ειδικά τη Μέση Ανατολή, όπου η εξαγωγική δραστηριότητα από τις χώρες αυτές αυξήθηκε 12% στο τελευταίο τρίμηνο του 2020 έναντι του τρίτου. «Οι οικονομίες της Ανατολικής Ασίας καθοδήγησαν τη διαδικασία ανάκαμψης με ισχυρή αύξηση των εξαγωγών, κερδίζοντας μάλιστα μερίδιο στην παγκόσμια αγορά», αναφέρει η έκθεση της UNCTAD. Ενώ όμως το εμπόριο αγαθών ανέκαμψε θεαματικά, το εμπόριο υπηρεσιών παρέμεινε στάσιμο στα επίπεδα του τρίτου τριμήνου, με μικρό προβάδισμα να παρουσιάζει η Κίνα και σε λιγότερο βαθμό η Ινδία.

H Κίνα αύξησε το μερίδιό της στις παγκόσμιες εξαγωγές περισσότερο από κάθε άλλη χώρα του πλανήτη το 2020, ενώ στη δεύτερη και τρίτη θέση ακολουθούν η Ταϊβάν και το Βιετνάμ. 

Για το πρώτο τρίμηνο του 2021, η UNCTAD προβλέπει πτώση 1,5% στο εμπόριο αγαθών συγκριτικά με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο και πτώση 7% στο εμπόριο υπηρεσιών, παρότι επισημαίνει ότι οι προβλέψεις της χαρακτηρίζονται από μεγάλη αβεβαιότητα λόγω της πανδημίας. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News