Business & Finance Τρίτη 9/02/2021, 21:45
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Για έβδομη διαδοχική συνεδρίαση συνεχίζεται το ράλι στις τιμές πετρελαίου

Για έβδομη διαδοχική συνεδρίαση συνεχίζεται το ράλι στις τιμές πετρελαίου

Συνεχίστηκε και σήμερα το ράλι των τιμών πετρελαίου για έβδομη διαδοχική συνεδρίαση, αγγίζοντας νέα υψηλά 13 μηνών, με σταθερό στήριγμα τις μειώσεις στην παραγωγή και την αισιοδιοξία για ανάκαμψη της ζήτησης. Στο ράλι βοήθησε και το δολάριο, που υποχώρησε σε χαμηλό εβδομάδας. Ενα ασθενέστερο αμερικανικό νόμισμα καθιστά τα εμπορεύματα που αποτιμώνται σε δολάριο πιο ελκυστικά σε όσους διακρατούν άλλα νομίσματα. 

Στο Λονδίνο, η τιμή brent ξεπέρασε τα 61 δολάρια το βαρέλι, με άνοδο 0,8%, ενώ στη Ν.Υόρκη η τιμή αργού κινείτο πάνω από τα 58 δολάρια το βαρέλι με άνοδο 0,6%. Και οι δύο τιμές εκτινάχθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον περυσινό Ιανουάριο στην αρχή της συνεδρίασης. 

«Με το brent πάνω από τα 60 δολάρια, έχουμε περάσει ένα σημαντικό ψυχολογικό ορόσημο για την αγορά ενέργειας με τους επενδυτές να αισθάνονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι αναμένοντας αύξηση της ζήτησης και μείωση των αποθεμάτων», όπως αναφέρει ο Τζον Κιλνταφ, εταίρος της Again Capital LLC στη Νέα Υόρκη. 

Σε μία ακόμη ένδειξη της μείωσης της προσφοράς, η αμερικανική κυβέρνηση αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις της για την παραγωγή πετρελαίου το 2021 στα 11,02 εκατ.βαρέλια ημερησίως από τα 11,1 που είχε προβλέψει αρχικά. Επίσης, τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ έχουν μειωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο προτού η πανδημία αρχίσει να πλήττει την αγορά πετρελαίου. 
  
Επίσης, η αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας (EIA) αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για τις τιμές του αμερικανικού αργού και του brent για το 2021 και το 2022 στην τελευταία της έκθεση για τις προοπτικές της αγοράς που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ειδικότερα, η EIA τοποθετεί την τιμή του αργού στα 50,21 δολ. το βαρέλι το 2021, τιμή αυξημένη κατά 1% σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση της τον Ιανουάριο. Για το 2022 αύξησε κατά 3,5% την εκτίμηση της στα 51,56 δολ. το βαρέλι.

Για το brent αύξησε την πρόβλεψη της κατά 0,9% στα 53,20 το 2021 και κατά 3,3% στα 55,19 δολ. το βαρέλι το 2022.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News