Business & Finance Τρίτη 9/02/2021, 19:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στις 15/2 αποφασίζει ο ΠΟΕ για τον νέο επικεφαλής του

Στις 15/2 αποφασίζει ο ΠΟΕ για τον νέο επικεφαλής του

Την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 15 Φεβρουαρίου συγκαλείται σύσκεψη του ανώτερου οργάνου λήψης αποφάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, προκειμένου να επιλεχθεί ο νέος επικεφαλής του.

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου μετά το πέρας της σύσκεψης του Γενικού Συμβουλίου, η Νιγηριανή Νγκόζι Οκόνζο – Ιουεάλα θα επιλεγεί να αναλάβει τη θέση που είχε μείνει ορφανή από τον περασμένο Αύγουστο, μετά την αιφνίδια παραίτηση του πρώην επικεφαλής Ρομπέρτο Αζεβέντο, ένα χρόνο νωρίτερα από τη λήξη της θητείας του. 

Αν οι προβλέψεις βγουν αληθινές, τότε θα τεθεί επικεφαλής στον ΠΟΕ κάποιο πρόσωπο από την Αφρική για πρώτη φορά, όπως και για πρώτη φορά γυναίκα θα ηγηθεί του Οργανισμού. 

Εκείνοι που στηρίζουν την επιλογή της Οκόνζο – Ιουεάλα, ελπίζουν ότι θα αναδιαμορφώσει τον ΠΟΕ, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη κρίση στην 26χρονη ιστορία του, με τα 164 μέλη του να αδυνατούν να καταλήξουν σε συμφωνία για τις εμπορικές συμφωνίες και για ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης του Οργανισμού. 

Η κυβέρνηση Τραμπ είχε στοχοποιήσει τον θεσμό, εξαπολύοντας σωρεία κριτικών επιθέσεων και εμποδίζοντας κάποιες από τις ζωτικές του λειτουργίες, όπως το ανώτατο σώμα προσφυγών, το οποίο και γνωμοδοτεί για τις εμπορικές διαφωνίες. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News