Business & Finance Δευτέρα 8/02/2021, 19:26
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έκκληση για ταχεία ανάπτυξη των δικτύων 5G στην Ε.Ε. από την Βεστάγκερ 

Έκκληση για ταχεία ανάπτυξη των δικτύων 5G στην Ε.Ε. από την Βεστάγκερ 

Έκκληση προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις απηύθυνε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργκαρέτ Βεστάγκερ, τονίζοντας ότι ένα μέρος των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης της Κομισιόν, θα πρέπει να κατευθυνθεί προς τη δημιουργία «διαδρόμων» 5G μεταξύ των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που όπως υποστηρίζει θα τις βοηθήσει να ανακάμψουν ταχύτερα από την πανδημία του κορωνοϊού. 

Το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισ. δολαρίων της Κομισιόν εγκρίθηκε πέρυσι για να στηρίξει τις οικονομίες της Ε.Ε., από το πλήγμα της πανδημίας του κορωνοϊού. 

Επί του παρόντος η Επιτροπή εξετάζει διάφορα προγράμματα, τα οποία προτείνουν οι χώρες μέλη της Ε.Ε. για να διαπιστώσει εάν πληρούν τις προϋποθέσεις για να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση, ενώ επιδιώκει να κατευθύνει το ένα πέμπτο των κεφαλαίων του Ταμείου για ψηφιακά έργα, ούτως ώστε η Ευρώπη να μη χάσει το τρένο του τεχνολογικού ανταγωνισμού απο τις ΗΠΑ και Κίνα.  

«Ένα από τα ζητήματα για τα οποία πιέζουμε από ψηφιακής άποψης, είναι οι διασυνοριακοί διάδρομοι 5G, οι οποίοι είναι πολύ σημαντικοί», ανέφερε σε συνέντευξή της στο Reuters, καθώς «αυτοί οι διάδρομοι θα δημιουργήσουν ένα δίκτυο, το οποίο και θα βοηθήσει τις ευρωπαϊκές χώρες να αναπτύξουν την τεχνολογία 5G για διάφορες χρήσεις».

Για τους απλούς καταναλωτές τα 5G δίκτυα σημαίνουν βελτίωση των τηλεφωνικών κλήσεων και του εύρους των ευρυζωνικών συνδέσεων. Ωστόσο το βασικό πλεονέκτημα της τεχνολογίας έγκειται στη δημιουργία νέων εφαρμογών και επιχειρήσεων, στην αυτοματοποίηση των εργοστασίων και στην καλύτερη  λειτουργία κρίσιμων υποδομών, όπως τα ηλεκτρικά δίκτυα.

Όπως επισήμανε η Βεστάγκερ που είναι επίσης Επίτροπος Ανταγωνισμού της Ε.Ε., οι χώρες του μπλοκ θα πρέπει να επωφεληθούν από τα κεφάλαια του Ταμείου για να δημιουργήσουν ισχυρούς μεταξύ τους συνδέσμους κι έτσι να βοηθήσουν και στην επίτευξη των ευρωπαϊκών πράσινων στόχων.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν διορία μέχρι τα τέλη Απριλίου να υποβάλουν σχέδια για έργα που θα μπορούσαν να τύχουν χρηματοδότησης. Ο στόχος είναι το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων να δαπανηθεί πριν από το 2023 και η Βεστάγκερ ανέφερε ότι η Κομισιόν δεν προτίθεται να επεκτείνει αυτόν τον χρονικό ορίζοντα. 

«Μπορεί να υπάρξει παράταση  για μεμονωμένες χώρες όπου ενδεχομένως να υπάρχουν ειδικές περιστάσεις, όπως εκλογές, αλλά όπως έχουν τα πράγματα τώρα δεν προβλέπεται κάποια παράταση», ξεκαθάρισε.

«Όλοι θα ήθελαν να έχουν έτοιμα σχέδια για να ξεκινήσει η ανάκαμψη το συντομότερο δυνατό, μόλις τα lockdowns και τα περιοριστικά μέτρα αρθούν», κατέληξε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News