Business & Finance Δευτέρα 8/02/2021, 16:32
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

No-deal με την Apple και απώλειες 8,5 δισ. δολαρίων της αξίας των Hyundai και Kia

No-deal με την Apple και απώλειες 8,5 δισ. δολαρίων της αξίας των Hyundai και Kia

Ένα μόλις μήνα αφότου έγινε γνωστό ότι η Hyundai βρίσκεται σε συζητήσεις με την Apple για την από κοινού ανάπτυξη αυτοοδηγούμενων οχημάτων, σήμερα ο νοτιοκορεατικός όμιλος ανακοίνωσε ότι οι συνομιλίες αυτές τερματίσθηκαν.

Η εξέλιξη αυτή στοίχισε ιδιαίτερα τόσο στη Hyundai όσο και στη θυγατρική Kia, καθώς σήμερα οι μετοχές τους δέχθηκαν έντονες πιέσεις, επιφέροντας πλήγμα στην κεφαλαιοποίηση των δύο αυτοκινητοβιομηχανιών. 

Η μετοχή της πρώτης έκλεισε με απώλειες 6,21%, μια υποχώρηση που διέγραψε περί των 3 δισ. δολαρίων από την κεφαλαιοποίησή της, ενώ στη δεύτερη η βουτιά 14,98% που πραγματοποίησε η μετοχή της, της στοίχισε 5,5 δισ. δολάρια από τη χρηματιστηριακή της αξία. Από τότε που ανακοινώθηκε η έναρξη των συνομιλιών, η μετοχή της Kia είχε εκτοξευθεί κατά 61%. 

Όπως διαρρέει από τους κύκλους του νοτιοκορεατικού ομίλου, υπήρξε έντονος σκεπτικισμός από στελέχη του, αναφορικά με το ενδεχόμενο ο όμιλος να μετατραπεί σε ένα αποκλειστικό κατασκευαστή για την Apple, αποκλείοντας έτσι δυνητικές συνεργασίες.

Σύμφωνα με στέλεχος της Hyundai που μίλησε στο Reuters με τον όρο της ανωνυμίας, τον Ιανουάριο «έχουμε αγωνία πως θα την κάνουμε (τη συνεργασία με την Apple) και αν είναι καλό για εμάς να την κάνουμε ή όχι. Δεν είμαστε μια εταιρεία που κατασκευάζει αυτοκίνητα για άλλους». 

Όπως αναφέρεεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο όμιλος και η οποία έγινε βάσει των κανονισμών στη Νότια Κορέα, που υποχρεώνει τις εισηγμένες εταιρείες να προβαίνουν σε ενημερώσεις προς τους επενδυτές, όποτε κυκλοφορούν φήμες ή αναφορές που τις αφορούν, «δεχόμασθε αιτήματα για συνεργασία και από κοινού ανάπτυξη αυτόνομων ηλεκτρικών οχημάτων από διάφορες εταιρείες, ωστόσο βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και τίποτα δεν έχει αποφασισθεί. Δεν είμαστε σε συνομολίες με την Apple για την ανάπτυξη αυτόνομων οχημάτων», κατηλήγει η ανακοίνωση, στην οποία δεν γίνεται καμία αναφορά σε κάποια συγκεκριμένη πρόταση από άλλη εταιρεία. 

Τον Δεκέμβριο έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτες αναφορές, σύμφωνα με τις οποίες η Apple επιδιώκει έως το 2024 να κυκλοφορήσει το δικό της αυτοοδηγούμενο επιβατικό αυτοκίνητο, το οποίο θα κινείται με ηλεκτρική μπαταρία με καινοτομία τεχνολογίας δική της. 

Τον Ιανουάριο ήρθαν οι ανακοινώσεις ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με τη Hyundai για την ανάπτυξη οχημάτων και για μονάδα παραγωγής ηλεκτρικών μπαταριών, ωστόσο οι συνομιλίες δεν ευοδώθηκαν. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News