Business & Finance Δευτέρα 8/02/2021, 14:12
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Deal 4,9 δισ. ευρώ για την απόκτηση της Dialog Semiconductors 

Ράλι της τάξεως του 17,50% πραγματοποιεί η μετοχή της

Deal 4,9 δισ. ευρώ για την απόκτηση της Dialog Semiconductors 

Με μια συμφωνία στον κλάδο των ημιαγωγών άρχισε η τρέχουσα εβδομάδα, καθώς όπως ανακοινώθηκε σήμερα η ιαπωνική κατασκευάστρια ημιαγωγών Renesas Electronics εξαγόρασε την αγγλο-γερμανική Dialog Semiconductors, αντί του ποσού των 4,9 δισ. δολαρίων.

Η συμφωνία αυτή έρχεται εν μέσω έντονων διαταραχών στην αγορά των ημιαγωγών και συγκεκριμένα στο κομμάτι της προσφοράς καθώς υπάρχει έλλειψη microchips, ειδικότερα σε αυτά που προορίζονται για τα αυτοκίνητα. Αποτέλεσμα αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες να έχουν προχωρήσει σε μείωση της παραγωγικής τους δυναμικότητας, ελλείψει των προαναφερόμενων εξαρτημάτων. 

Η προσφορά της Renesas Electronics μιας από τις ηγέτιδες στον εν λόγω κλάδο έχοντας μερίδιο 30% στην παγκόσμια αγορά μικροεπεξεργαστών), αφορά την απόκτηση της Dialog Semiconductors εξολοκλήρου με μετρητά, προσφέροντας 67,50 ευρώ ανά μετοχή, τιμή κατά 20% υψηλότερη από το κλείσιμό της στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής και 52% σε σύγκριση με τον σταθμισμένο μέσο όρο των τριών τελευταίων μηνών. 

Η ανακοίνωση αυτή έστειλε τη μετοχή της Dialog στα ύψη, σημειώνοντας άνοδο περί του 17,50%, ενώ αντιθέτως αυτή της Renesas έκλεισε στο χρηματιστήριο του Τόκιο, με απώλειες 3,61%.

Οι δύο εταιρείες τον περασμένο Αύγουστο συνήψαν συμφωνία συνεργασίας, προκειμένου να αναπτύξουν από κοινού υπολογιστικές πλατφόρμες για αυτοκίνητα, ωστόσο η συνεργασία αυτή προχώρησε ακόμη περισσότερο με την εξαγορά της Dialog, την πρόταση της οποίας επιβεβαίωσε η ευρωπαϊκή εταιρεία στη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου. 

Η Renesas άλλωστε είναι μια ιδιαίτερα δραστήρια εταιρεία, έχοντας αποκτήσει το 2017 την αμερικανική κατασκευάστρια ημιαγωγών Intersil, αντί του ποσού των 3,2 δισ. δολαρίων και  την επίσης αμερικάνικη εταιρεία σχεδίασης chip, Integrated Device Technology, έναντι 6,7 δισ. δολαρίων.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, θα προχωρήσει στην έκδοση νέων μετοχών αξίας 270 δισ. γιεν (2,6 δισ. δολάρια), ούτως ώστε να χρηματοδοτήσει την εξαγορά, ενώ από τη συμφωνία αυτή αναμένει μια αύξηση των εσόδων της περί των 200 δισ. δολαρίων, με ορίζοντα χρόνου τα τέσσερα με πέντε χρόνια, ενώ σε βάθος τριετίας προσδοκά να μειώσει το λειτουργικό της κόστος κατά 125 εκατ. δολάρια. ς

Η Dialog ειδικεύεται στην κατασκευή ημιαγωγών που αφορούν τη διαχείριση της ισχύς μια συσκευής ή ενός μηχανήματος και σε προϊόντα χαμηλής απόδοσης που χρησιμοποιούν τεχνολογία Bluetooth. 

Είναι εκ των προμηθευτών της Apple και το 2018 ήρθε σε συμφωνία με τον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό να παραχωρήσει προσωπικό και πατέντες που αφορούν τα chips της κεντρικής διαχείρισης της ισχύος των iPhones, αντί του ποσού των 600 εκατ. δολαρίων. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News