Business & Finance Κυριακή 7/02/2021, 21:15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ωθηση στον ιδιωτικό τομέα δίδει η Κούβα

Ωθηση στον ιδιωτικό τομέα δίδει η Κούβα

Μεγάλο άνοιγμα της οικονομίας της στον ιδιωτικό τομέα επιχειρεί η Κούβα, καθώς η κομμουνιστική κυβέρνηση παλεύει να αντιμετωπίσει την χειρότερη οικονομική κρίση από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης. 

Λίγες μόλις εβδομάδες αφότου υποτίμησε το πέσο και κατήργησε το διπλό νομισματικό σύστημα, η κυβέρνηση του προέδρου Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να ανοίξει το μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας της σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Η υπουργός Εργασίας Μάρτα Έλαν Φέιτο Καμπρέρα δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα δώσει άδεια δραστηριοτήτων του ιδιωτικού τομέα σε περισσότερα από 2.000 επαγγέλματα αντί για 127 που σκόπευε αρχικά. 

Η απόφαση αυτή ελήφθη καθώς η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με αύξηση του πληθωρισμού μετά την υποτίμηση του νομίσματος, την πρώτη που επιχειρεί μετά την επανάσταση του 1959. Η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να καταργήσει τις επιδοτήσεις σε ορισμένες κρατικές επιχειρήσεις, ακόμη και εάν αυτό σημαίνει ότι θα οδηγηθούν σε χρεοκοπία. 

Τόσο η νομισματική μεταρρύθμιση όσο και η απόφαση για μεγαλύτερο άνοιγμα της αγοράς στον ιδιωτικό τομέα θεωρούνται κινήσεις πολιτικά ριψοκίνδυνες από αναλυτές. Η νομισματική υποτίμηση έχει οδηγήσει σε αυξήσεις των τιμών των περισσότερων αγαθών, υπηρεσιών και του ηλεκτρικού ρεύματος, πυροδοτώντας έντονη λαϊκή δυσαρέσκεια, παρά τις μεγάλες αυξήσεις στους μισθούς του δημοσίου και στις συντάξεις. 

Η ήδη ευάλωτη οικονομία της Κούβας έχει πληγεί σοβαρά και από τις οικονομικές κυρώσεις από την προηγούμενη κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ. Επίσης, η πανδημία έχει μειώσει σημαντικά τα τουριστικά έσοδα με την οικονομία να παρουσιάζει συρρίκνωση 11% το 2020 μετά από χρόνια στασιμότητα. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News