Business & Finance Κυριακή 7/02/2021, 16:45
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Από ουραγός το 2020 σε πρωταγωνιστή εφέτος οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου

Από ουραγός το 2020 σε πρωταγωνιστή εφέτος οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου

Οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου, που παρουσίασαν μακράν την χειρότερη επίδοση πέρυσι, έχουν γίνει εφέτος πρωταγωνιστές, σε μία αλλαγή πλεύσης 180 μοιρών που προκαλεί έκπληξη, λαμβάνοντας υπόψιν τις νέες ισορροπίες δυνάμεων στην Ουάσιγκτον. 

Οι μετοχές εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των Exxon Mobil, Diamondback Energy και Marathon Oil, έχουν παρουσιάσει διψήφια κέρδη στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, καθώς η ανάκαμψη των τιμών πετρελαίου και η προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας έχουν επισκιάσει τους κινδύνους από την πολιτική του νέου Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν. Ο δείκτης S&P 500 για την ενέργεια έχει ενισχυθεί 12% από τις αρχές του έτους έως σήμερα συγκριτικά με την πτώση 37% πέρυσι.  

Ωστόσο, αναλυτές προσπαθούν να αξιολογήσουν εάν τα κέρδη αυτά θα διατηρηθούν καθώς οι Δημοκρατικοί έχουν δεσμευθεί να επιταχύνουν την στροφή από τα ορυκτά καύσιμα προς την πράσινη ενέργεια. Οι εταιρείες που κάνουν εξορύξεις από σχιστολιθικά κοιτάσματα πετρελαίου δέχονται ήδη πιέσεις να μειώσουν τις δαπάνες και όχι να επενδύσουν σε νέα παραγωγή. Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε εξουσία ο Τζο Μπάιντεν ακύρωσε την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Keysstone XL και εξέδωσε μορατόριουμ για τις νέες μισθώσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου σε αμερικανικό έδαφος. Παρότι αυτού του είδους οι κινήσεις μπορεί να αποτελούν προσωρινό «δώρο» για τις τιμές πετρελαίου αφού περιορίζουν την προσφορά, σηματοδοτούν τη στροφή της ενεργειακής πολιτικής της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ από τους υδρογονάνθρακες. 

Το θετικό σενάριο για τους μεγάλους πετρελαϊκούς ομίλους θα στηριχθεί σε μέτρα που θα πάρον οι ίδιοι και έχουν ως στόχο να αυξήσουντο επενδυτικό ενδιαφέρον καθώς οι μέτοχοι συνεχίζουν να πιέζουν τις εταιρείες για μεγαλύτερη αυστηρότητα και επιστροφή στα κέρδη παρά για την χρησιμοποίηση των κεφαλαίων για αύξηση της παραγωγής. Στο πλαίσιο αυτό, αναλυτές της Tudor, Pickering, Holt & Co. προβλέπει κέρδη 20% έως 50% για τις μετοχές των εταιρειών πετρελαίου σε ένα σενάριο που οι τιμές παραμείνουν κοντά στα 60 δολαρια το βαρέλι. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News