Business & Finance Κυριακή 7/02/2021, 13:10
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χωρίς «εμβόλιο» το ευρώ – Πόσο θα υποχωρήσει;

Χωρίς «εμβόλιο» το ευρώ – Πόσο θα υποχωρήσει;

Τα ευρωπαϊκά ομόλογα έκαναν πάρτι την περασμένη εβδομάδα, χάρη στον Μάριο Ντράγκι, που αποδέχθηκε την πρόκληση να αναλάβει τον πρωθυπουργικό θώκο στην Ιταλία. Στήριγμα δέχθηκαν και οι μετοχές. Ωστόσο το ευρώ συνέχισε την πτωτική του πορεία. Κι όμως ο Ντράγκι ήταν ο άνθρωπος που έσωσε το ευρώ πριν από κάποια χρόνια; Γιατί αυτή τη φορά δεν του δίνει καν ώθηση; 

Όπως σχολιάζουν αναλυτές στο Bloomberg η αδυναμία του ευρώ, που έχει υποχωρήσει κάτω από το 1,20 δολ., αντανακλά τα βαθύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη και το γεγονός ότι έχει μείνει πίσω από ΗΠΑ και Ασία σε ρυθμούς εμβολιασμών και ανάπτυξης. 

«Το μόνο στοιχείο που στηρίζει αυτή τη στιγμή το ευρώ ειναι κάποια ελαφρώς ενθαρρυντικά σχόλια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα» εξηγεί ο James Athey, διαχειριστής κεφαλαίων της Aberdeen Standard Investments και προβλέπει ότι το ευρώ θα υποχωρήσει κάτω από το 1,17 δολάριο.

Οι επενδυτές στην αγορά συναλλάγματος συνειδητοποιούν ότι η πανδημία είναι μία πολύ ισχυρή δύναμη πίεσης στο ευρώ. Η Ευρωζώνη «κυνυγάει» τη Βρετανία και τις ΗΠΑ στην επιχείρηση εμβολιασμού και οι ελπίδες για ταχεία ανάκαμψη εξανεμίζονται. Έτσι το ενιαίο νόμισμα υποχωρεί τόσο έναντι της στερλίνας όσο και έναντι του δολαρίου. Σύμφωνα με τη Societe Generale οι κινήσεις στην αγορά οψιόν αποκαλύπτουν ότι οι traders εμφανίζουν την μεγαλύτερη απαισιοδοξία από τον περασμένο Μάρτιο για την ισοτιμία ευρώ- στερλίνας και την μεγαλύτερη απαισιοδοξία από τον περασμένο Ιούνιο για την ισοτιμία ευρώ- δολαρίου. 

Υπενθυμίζεται ότι μόλις τον περασμένο μήνα το ευρώ είχε αναρριχηθεί στα υψηλότερα επίπεδα από το 2018 έναντι του δολαρίου. Έκτοτε όμως τα προβλήματα στην επιχείρηση του εμβολιασμού φάνηκε να διογκώνονται και οι προσδοκίες για τους ρυθμούς ανάπτυξης των οικονομιών της Ευρωζώνης να υποχωρούν αισθητά. Το ΔΝΤ μάλιστα υποβάθμισε κατά μία μονάδα την πρόβλεψή του για το 2021, ενώ ο ένας μετά τον άλλο οι διεθνείς οίκοι άρχισαν να αναθεωρούν προς τα κάτω τις εκτιμήσεις για μικρές και μεγάλες οικονομίες του ευρώ. 

Η Ευρώπη έχει χορηγήσει μόνο τρεις δόσεις εμβολίου ανά 100 ανθρώπους, έναντι 16 στη Βρετανία και πάνω από 11 στις ΗΠΑ. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για τις χώρες που εξαρτώνται από τον τουρισμό. Στην Ελλάδα οι εμβολιασμοί προχωρούν ταχύτερα από τον μέσο όρο της Ε.Ε., αλλά και πάλι η αδυναμία συνολικά της Ένωσης σε αυτό το μέτωπο μπορεί να στοιχίσει ακριβά. Ο πήχυς των προσδοκιών για την άνοιξη πέφτει και στόχος είναι πια να σωθεί το ελληνικό καλοκαίρι. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News