Business & Finance Κυριακή 7/02/2021, 08:20
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

GameStop: Ήταν όντως η «εξέγερση» των μικροεπενδυτών που έφερε το ράλι;

GameStop: Ήταν όντως η «εξέγερση» των μικροεπενδυτών που έφερε το ράλι;

Εάν κοιτάξει κανείς τις 10 μετοχές, που αγόρασαν περισσότερο οι μικροπενδυτές κατά την περίοδο της φρενίτιδας τον περασμένο μήνα, δεν θα βρει ένα βασικό όνομα: GameStop. 

Σύμφωνα με έρευνα της JPMorgan ενώ οι AMC Entertainment και Plug Power, δύο ονόματα που συμπαρέσυρε σε ράλι η ξέφρενη άνοδος της GameStop, ήταν πράγματι εξαιρετικά δημοφιλείς μεταξύ των μικροεπενδυτών, η ίδια η εταιρεία πώλησης βιντεοπαιχνιδιών από την οποία ξεκίνησε η όλη συζήτηση για την μάχη κατά των hedge funds και της ελίτ της Wall Street, απουσιάζει από τη λίστα με τις 10 πρώτες επιλογές των μικροεπενδυτών. Βρίσκεται συγκεκριμένα στην 15η θέση.  

GameStop: Ήταν όντως η «εξέγερση» των μικροεπενδυτών που έφερε το ράλι;-1

Το κυρίαρχο αφήγημα που είχαμε έως τώρα είναι πως μία ομάδα στο Reddit ενέπνευσε χιλιάδες να αντισταθούν στα σορταρίσματα της Wall Street και να αγοράσουν μαζικά τη μετοχή της GameStop δημιουργώντας ένα short squeeze, που είχαμε να δούμε δεκαετίες, και προκαλώντας τεράστιες ζημιές στους επαγγελματίες του επενδυτικού κόσμου. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι όντως υπήρξε ένα τέτοιο «κίνημα». Αλλά τελικά ίσως να μην ήταν οι κινήσεις των μικροεπενδυτών η βασική πηγή για το ξέφρενο ράλι της GameStop, αλλά το γεγονός ότι μπήκαν στο παιχνίδι θεσμικοί επενδυτές ή άλλα μεγάλα hedge funds, που ήθελαν να καταφέρουν πλήγμα στους ανταγωνιστές τους. Πρόκειται για μία θέση που έχει εκφράσει και o Κάρσον Μπλοκ, ακτιβιστής σορτ σέλερ. 

Να σημειώσουμε ότι οι μικροεπενδυτές ήταν καθαροί πωλητές της GameStop την περασμένη εβδομάδα, όταν η εταιρεία είδε 18 δισ. δολάρια να εξαφανίζονται από την κεφαλαιοποίησή της. 

GameStop: Ήταν όντως η «εξέγερση» των μικροεπενδυτών που έφερε το ράλι;-2

Πηγή: CNBC 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News