Business & Finance Παρασκευή 5/02/2021, 21:06
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Μία ανάσα από τα 60 δολάρια η τιμή brent

Μία ανάσα από τα 60 δολάρια η τιμή brent

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζουν το ράλι τους οι τιμές πετρελαίου, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια έτους με το brent να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το φράγμα των 60 δολαρίων, χάρη στις ελπίδες για ανάκαμψη της οικονομίας και στους περιορισμούς της παραγωγής που συμφωνήθηκαν από τον ΟΠΕΚ και τους εταίρους του. 

Οι τιμές πετρελαίου ευνοήθηκαν από τη γενικότερη τάση ανάληψης ρίσκου και τα νέα ρεκόρ των μετοχών, στον απόηχο των νέων στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο που έδειξαν ότι αρχίζει να υπάρχει σταθεροποίηση. 

Στο Λονδίνο, η τιμή brent ενισχυόταν 0,9% στα 59,34 δολάρια το βαρέλι, αφού όμως είχε φθάσει ενωρίτερα και στα 59,80 δολάρια, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 20 Φεβρουαρίου του 2020. Στη Ν.Υόρκη, η τιμή αργού κινείτο στα 56,80, όμως ενδοσυνεδριακά ξεπέρασε τα 57 δολάρια, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τις 22 Ιανουαρίου του 2020.

Σε εβδομαδιαία βάση, η τιμή αργού κατέγραψε μέχρι στιγμής άνοδο 9%, στα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη από πέρυσι τον Οκτώβριο, ενώ το brent εισχύθηκε 6%.

Αναλυτές θεωρούν ότι τώρα είναι θέμα χρόνου για το brent να ξεπεράσει τα 60 δολάρια το βαρέλι, καθώς τα θεμελιώδη της αγοράς πετρελαίου παραμένουν σταθερά. Ο κυριότερος λόγος της ανόδου έχει να κάνει με τη Σαουδική Αραβία και την κορυφαία πετρελαϊκή εταιρεία της, την Aramco, όπως αναφέρουν αναλυτές. Η Aramco αύξησε την τιμή αργού στις εξαγωγές της προς τη Βορειδυτική Ευρώπη κατά 1,40 δολάρια το βαρέλι σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters  
 
     
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News