Business & Finance Πέμπτη 4/02/2021, 22:20
ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ

FAO: Σε υψηλό επταετίας οι παγκόσμιες τιμές ειδών διατροφής τον Ιανουάριο

FAO: Σε υψηλό επταετίας οι παγκόσμιες τιμές ειδών διατροφής τον Ιανουάριο

Στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια επτά ετών εκτινάχθηκαν τον πρώτο μήνα του έτους οι παγκόσμιες τιμές ειδών διατροφής, εντείνοντας τον κίνδυνο πληθωρισμού των τιμών αγαθών και μαζί και της πείνας σε μία περίοδο που η πανδημία εξακολουθεί να πλήττει τις οικονομίες ανά τον κόσμο.

Ο δείκτης τιμών ειδών διατροφής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) αυξήθηκε κατά ένα δέκατο τον Ιανουάριο από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2014, με κινητήρια δύναμη την αύξηση των τιμών δημητριακών. Οι μεγάλες ποσότητες αραβοσίτου που αγοράστηκαν από την Κίνα και η μικρότερη του αναμενομένου παραγωγή στις ΗΠΑ ώθησαν το δείκτη που παρακολουθεί μία σειρά εμπορευμάτων σε άνοδο για όγδοο διαδοχικό μήνα, στην πιο περατεταμένη περίοδο ανόδου εδώ και μία δεκαετία.

Παρόι η άνοδος προκαλεί ανησυχία, οι τιμές δεν έχουν φθάσει ακόμη στα επίπεδα της επισιτιστικής κρίσης της δεκαετίας του 2000, καθησυχάζουν οι αναλυτές. Ομως, η σημερινή κατάσταση θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις φτωχότερες χώρες που εξαρτώνται τα μέγιστα από τις εισαγωγές ειδών διατροφής, αναφέρει ο Αμπντολρέζα Αμπάσιαν, κορυφαίος οικονομολόγος του FAO.

Ακόμη ένας παράγοντας που έχει επηρεάσει τις τιμές ειδών διατροφής είναι η ξηρασία στη Ν.Αμερική, κορυφαίο προμηθευτή δημητριακών και σπόρων σόγιας σε συνδυασμό με τις προσδοκίες για αύξηση των εξαγωγικών δασμών σε κορυφαίους εξαγωγούς σίτου, όπως η Ρωσία, με αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών. Σε όλα αυτά φυσικά θα πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι οι τιμές μεταφοράς δημητριακών και άλλων αγαθών βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2019, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Παραγωγών Δημητριακών.

Η τιμή αραβόσιτου έχει αυξηθεί 45% από τον Ιανουάριο του 2020, ενώ των σπόρων σόγιας καταγράφει άνοδο 56%. Η τιμή σίτου ενισχύεται 16% ενώ του ρυζιού 27%. Αναλυτές της Commerzbank αναφέρουν ότι οι αγορές γεωργικών εμπορευμάτων στηρίζονται από το γενικότερο ράλι των αγορών, τα πακέτα στήριξης της οικονομίας και τις προβλέψεις για αύξηση των τιμών πετρελαίου.

Ο FAO ωστόσο προειδοποιεί ότι η αύξηση στο εμπόριο αγαθών σε συνδυασμό με την κάθετη μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων δημητριακών, που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο χαμηλότερο επίπεδο πενταετίας, έχουν καταστήσει τις αγορές περισσότερο ευάλωτες στη μείωση της παραγωγής. Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν η Κίνα θα συνεχίσει να αυξάνει τα αποθέματά της και να καταναλώνει εμπορεύματα με τον ίδιο ρυθμό. Η Κίνα, η οποία παραδοσιακά αγοράζει 3 έως 5 εκατ.τόνους αραβοσίτου ετησίως, εισήγαγε πέρυσι την ποσότητα ρεκόρ των 11 εκατ. τόνων δημητριακών, με αποτέλεσμα οι αναλυτές να αναθεωρήσουν ανοδικά τις προβλέψεις τους. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News