Business & Finance Πέμπτη 4/02/2021, 19:20
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέτρηση των καρδιακών παλμών με την κάμερα του smartphone θα προσφέρει η Google

Μέτρηση των καρδιακών παλμών με την κάμερα του smartphone θα προσφέρει η Google

Νέα διάσταση στη χρήση των smartphones θα δώσει η Google, καθώς θα προσφέρει λειτουργίες που θα βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη και οι οποίες θα καταγράφουν ζωτικές μετρήσεις της υγείας κι όλα αυτά απλά και μόνο με τη κάμερα των smartphones.

Αρχής γενομένης από τον Μάρτιο και μόνο στις συσκευές Google Pixel, οι χρήστες θα μπορούν να μετρούν τους καρδιακούς τους παλμούς και τον ρυθμό αναπνοής τους μέσω της κάμερας, λειτουργίες τις οποίες επί του παρόντος για να τις έχει ένας χρήστης πρέπει να στραφεί σε κάποια συσκευή wearable, όπως το Apple Watch ή τις συσκευές Fitbit, ιδιοκτησίας της Google. 

Για τον ρυθμό της αναπνοής, η ομάδα της εταιρείας χρησιμοποίησε μια τεχνική γνωστή ως «οπτική ροή», η οποία παρακολουθεί τις κινήσεις στο στήθος ενός ατόμου και τη χρησιμοποεί για να καθορίσει τον ρυθμό με τον οποίο αναπνέει. Στη διάρκεια της μελέτης για την κλινική επικύρωση, στην οποία συμμετείχαν τόσο άτομα με καλή υγεία, όσο και με αναπνευστικά προβλήματα, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η καταγραφή ήταν ακριβής με απόκλιση μια αναπνοή ανά λεπτό σε όλους τους μετέχοντες.

Αναφορικά με τον καρδιακό παλμό, η Google χρησιμοποιεί την κάμερα για να εντοπίσει τις «αλλαγές στο χρώμα» στο δακτυλικό αποτύπωμα ενός χρήστη και το οποίο θα παρέχει έναν δείκτη που θα δείχνει το οξυγονωμένο αίμα που θα διαπερνάει στο υπόλοιπο σώμα από την καρδιά. 

Τα δεδομένα έδειξαν απόκλιση 2% κατά μέσο όρο, ανάμεσα σε άτομα με διαφορετικό χρώμα δέρματος. Όπως ανέφερε η Google εργάζεται για να αναπτύξει την ίδια τεχνολογία και στο πρόσωπο, αν και στην παρούσα φάση η διαδικασία βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο.

Η εταιρεία πρόκειται να διαθέσει αυτές τις λειτουργίες στους χρήστες τον ερχόμενο μήνα, μέσω της εφαρμογής Google Fit και στις κινητές συσκευές Pixel που κατασκευάζει η ίδια. Ο σχεδιασμός είναι τους επόμενους μήνες οι λειτουργίες να είναι διαθέσιμες και σε άλλα κινητά τηλέφωνα που θα τρέχουν το λειτουργικό Android 6 ή νεότερο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από techcrunch

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News